Αρκαδία

Η Αρκαδία είναι μια περιοχή όπου κυριαρχείται σχεδόν από μία ποικιλία και από την παραγωγή λευκών κρασιών. Τα αμπέλια της Αρκαδίας βρίσκονται κυρίως στο οροπέδιο της Μαντίνειας με υψόμετρο 650μ. στην καρδιά της Πελοποννήσου, όπου η ερυθρωπή ποικιλία Μοσχοφίλερο ωριμάζει πολύ όψιμα, συνήθως στα μέσα του Οκτωβρίου, δίνοντας χαμηλόβαθμα, λευκά, blanc-de-gris, αλλά και ροζέ κρασιά, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Οι αμπελώνες καλύπτουν περίπου 1.000 εκτάρια, αποτελώντας μια από τις ψυχρότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, όπου οι συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της εσοδείας. Λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών στην Αρκαδία έχει αναπτυχθεί η βιολογική καλλιέργεια.

Η Αρκαδία διαθέτει μία ζώνη Π.Ο.Π., την ΠΟΠ Μαντίνεια που εκτείνεται στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της Αρκαδίας. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι το Μοσχοφίλερο, με ελάχιστη περιεκτικότητα 85%, και οι Ασπρούδες, παράγοντας λευκά ξηρά κρασιά αλλά και αφρώδη. Εκτός από τους παραγωγούς που εδρεύουν στην Μαντίνεια, υπάρχουν και πολλοί που δραστηριοποιούνται εκτός ζώνης αλλά συνεργάζονται με τους τοπικούς παραγωγούς για την παραγωγή κρασιών Π.Ο.Π Μαντίνεια. Στην περιοχή συναντάμε επίσης την ζώνη Π.Γ.Ε. Αρκαδία που καλύπτει όλον τον νομό και την Π.Γ.Ε. Τεγέα.

Ο χαρακτήρας του Μοσχοφίλερου, με το ελαφρύ αλκοόλ, την υψηλή οξύτητα και τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα του έχει οδηγήσει τους οινοπαραγωγούς της ζώνης στην παραγωγή αξιόλογων αφρωδών οίνων. Συχνά το Μοσχοφίλερο αναμιγνύεται με λευκές ποικιλίες προσδίδοντας στα χαρμάνια τον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι οι λευκές Ροδίτης, Gewurtzraminer και Chardonnay, και οι ερυθρές Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.