Δράμα

Η Δράμα είναι η περιοχή της  Ελλάδας όπου η αμπελοκαλλιέργεια έχει σημειώσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την αρχή να γίνεται  την δεκαετίας του ’80 όταν τα αδέρφια, Νίκος και Κώστας Λαζαρίδης,  ίδρυσαν στην περιοχή ένα οινοποιείο.

Παρόλο που οι ποικιλίες που κυριαρχούν είναι οι διεθνείς τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ωστόσο κερδίζουν συνεχώς έδαφος και οι Ελληνικές με τις λευκές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και τις ερυθρές Αγιωργίτικο και Λημνιό να βρίσκουν τις εκφράσεις τους στα έμπειρα χέρια των παραγωγών της περιοχής. Από τις διεθνείς ποικιλίες συναντάμε συχνά τo Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Semillon για τα λευκά και το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, και το Cabernet Franc για τα κόκκινα. Οι λευκές Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Viognier και οι ερυθρές Tempranillo, Sangiovese συμπληρώνουν τον ποικιλιακό χάρτη της περιοχής, δημιουργώντας άφθονες ετικέτες με ‘μοντέρνα’ μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και χαρμάνια. Το βαρέλι χρησιμοποιείται ευρέως και με μεγάλη επιτυχία και για τα λευκά και για τα κόκκινα κρασιά.

Η περιοχή διαθέτει τρεις Π.Γ.Ε., την Π.Γ.Ε Δράμα που περιλαμβάνει το σύνολο του νομού, την Π.Γ.Ε. Αγορά και την Π.Γ.Ε. Αδριανή που περιλαμβάνουν τις ομόνυμες περιοχές.