Ημαθία

Στην Ημαθία, όπου η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις κύριες γεωργικές ασχολίες, βρίσκεται η σημαντικότερη ζώνη ΠΟΠ της βορείου Ελλάδας, η Π.Ο.Π. Νάουσα καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 700 εκταρίων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Όρους Βερμίου. Η ποικιλία που επικρατεί στον νομό είναι το Ξινόμαυρο που είναι υπέυθυνο για τα κρασιά Π.Ο.Π. Νάουσα.

Εκτός από την Π.Ο.Π. Νάουσα, η περιοχή διαθέτει και την Π.Γ.Ε. Ημαθία όπου καλύπτει όλο τον νομό. Το Ξινόμαυρο, πολύ συχνά, αναμιγνύεται με διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon με σκοπό την παραγωγή κρασιών σε πιο μοντέρνο στυλ, λιγότερο τανικά, με πιο έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Πέρα από τις προαναφερθείσες ερυθρές ποικιλίες σημαντική παρουσία έχουν και οι λευκές Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Gewurtzraminer και Chardonnay. Λευκά κρασιά παράγονται και από το Ξινόμαυρο τα οποία καλούνται Gris de Noir, ενώ συναντάμε και κάποια αφρώδη από την ίδια ποικιλία.
Στην περιοχή λειτουργεί Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, από τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας. Τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι περισσότερα των δέκα, προσελκύωντας αρκετούς επισκέπτες, τονώνοντας σημαντικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής.