Η Θράκη είναι η μικρότερη αμπελουργική περιφέρεια της Ελλάδος. Η αμπελοκαλλιέργεια, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία με αποτέλεσμα η παραγωγή του οίνου να είναι περιορισμένη και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο. Η κατάσταση όμως τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί. Το πρώτο οινοποιείο που παρήγαγε εμφιαλωμένο κρασί είναι το οινοποιείο Μπελλάς και ιδρύθηκε μόλις το 1994. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Τσάνταλης σε συνεργασία με τοπικό επιχειρηματία, ίδρυσαν την Μαρώνεια ΑΕ, που αποτέλεσε την αρχή για την ανάπτυξη της σύγχρονης αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Σήμερα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 6 οινοποιεία που παράγουν εμφιαλωμένο κρασί με πολύ αξιόλογες κριτικές.

Αμπελώνας στην Μαρώνια από το Κτήμα Κίκωνες

Αμπελώνας στην Μαρώνια από το Κτήμα Κίκωνες

Στην περιοχή καλλιεργούνται τόσο γηγενείς ποικιλίες παράγοντας κρασιά με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, όσο και διεθνείς ποικιλίες παράγοντας μοντέρνα κρασιά. Από τις λευκές ποικιλίες ξεχωρίζουν η τοπική Ζουμιάτικο, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Αλεξανδρέιας, το Sauvignon Blanc, και το Chardonnay. Από τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες σημαντικό ρόλο έχουν το Μαυρούδι, το Παμίτι και το Λημνιό ενώ από τις διεθνείς το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Merlot, το Sangiovese και το Cinsault. Αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή αποσταγμάτων όπως το Τσίπουρο και το Ούζο

Η Θράκη δεν διαθέτει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Έχει όμως 4 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ), την ΠΓΕ Θράκη που καλύπτει όλο το διαμέρισμα, την Π.Γ.Ε Έβρος που θεσπίστηκε μόλις το 2010, την ΠΓΕ Ίσμαρος και την ΠΓΕ Άβδηρα.