Καβάλα

Η Καβάλα είναι μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στον χώρο του κρασιού. Την δεκαετία του ’90 αξιόλογοι παραγωγοί, επωφελούμενοι από τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στους αμπελώνες γύρω από το όρος Παγγαίο, εγκαθίστανται στην περιοχή και παράγουν κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας.

Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με διεθνείς ποικιλίες όπως οι λευκές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Ugni Blanc (Trebbiano) και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Syrah. Συνεχώς όμως κερδίζουν έδαφος και οι Ελληνικές ποικιλίες όπως οι λευκές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ροδίτης και η ερυθρές Αγιωργίτικο και Λημνιό.

Τα κόκκινα κρασιά έχουν συνήθως έντονα αρώματα φρούτων, πολλές τανίνες, γεμάτο στόμα και αισθητή την παρουσία αρωμάτων που προέρχονται από παλαίωση σε δρυ. Τα λευκά είναι έντονα αρωματικά κρασιά, με δροσερή οξύτητα συνήθως χαρμάνι τουλάχιστον δύο ποικιλιών.

Στην περιοχή υπάρχουν δύο Π.Γ.Ε, η Π.Γ.Ε Καβάλα που καλύπτει όλο τον νομό και η Π.Γ.Ε. Παγγαίο που καλύπτει τις περιοχές στις πλαγιές του όρους Παγγαίο.