Λάρισα

Ο νομός Λαρίσης είναι ο σημαντικότερος νομός της Θεσσαλίας από οινικής πλευράς. Περιλαμβάνει τον Όλυμπο στα βόρεια και την Όσσα στα νοτιοανατολικά. Ο συνδυασμός του Αιγαίου πελάγους με τον Όλυμπο δημιουργεί ένα μοναδικό μικροκλίμα που επιτρέπει την καλή ωρίμαση των σταφυλιών. Στους πρόποδες του Ολύμπου και πριν την κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται η Π.Ο.Π. Ραψάνη όπου παράγονται ερυθρά κρασιά από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Η περιοχή διαθέτει επίσης 4 ζώνες Π.Γ.Ε.την Π.Γ.Ε. Κρανιά, Π.Γ.Ε Ελασσόνα, Π.Γ.Ε. Τύρναβος και Π.Γ.Ε Κράννωνα.

Στην περιοχή του Ολύμπου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή προς την καλλιέργεια και άλλων γηγενών ποικιλιών εκτός αυτών που συμμετέχουν στην Π.Ο.Π. Ραψάνη όπως οι λευκές Ροδίτης, Ασύρτικο και Μπατίκι και οι ερυθρές Λημνιό και Λημνιώνα. Εκτός από αυτές τις ποικιλίες ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρουσία των διεθνών ποικιλιών με κυριότερες την λευκή Chardonnay και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμπελιών της Θεσσαλικής γης βρίσκεται στον Τύρναβο. Η περιοχή αυτή όπως και η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν είχε ιδιαίτερη παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών παράγοντας μεγάλες ποσότητες χύμα κρασιού συνήθως από Μοσχάτο Αμβούργου που διατίθεται κυρίως σε ασκούς. Στις πεδινές αυτές εκτάσεις καλλιεργούνται ευρέως ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, το Μπατίκι, το Μοσχάτο Αμβούργου και το Cabernet Sauvignon. Τα κρασιά αυτά είναι απλά αρωματικά κρασιά χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολυπλοκότητα. Από Μοσχάτο Αμβούργου παράγονται και σημαντικές ποσότητες τσίπουρου.

Τα τελευταία όμως χρόνια σημειώνεται ιδιαίτερη ανάπτυξη στην περιοχή του Τυρνάβου με την εγκατάσταση νέων παραγωγών, παράγοντας εξαιρετικά κρασιά από ποικιλίες όπως οι λευκές Μαλαγουζιά, Chardonnay και Sauvignon Blanc και οι ερυθρές Λημνιώνα, μια ποικιλία που από ότι φαίνεται έχει μεγάλες δυνατότητες, Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon και σε μικρότερη κλίμακα οι ιταλικές ερυθρές ποικιλίες Sangiovese, Primitivo και Nebbiolo.