Νησια του Ιονιου

Τα Νησιά του Ιονίου στα οποία είναι αξιοσημείωτη η αμπελοκαλλιέργεια είναι η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Από αυτά το σημαντικότερο νησί είναι η Κεφαλονιά όπου παράγονται όχι μόνο τα περισσότερα εμφιαλωμένα κρασιά αλλά και τα καλύτερα κρασιά, με την Ζάκυνθο να ακολουθεί. Και οι τρεις ζώνες Π.Ο.Π. που διαθέτη η περιοχή βρίσκονται στην Κεφαλονιά.

Χαρακτηριστικό όλων των νησιών είναι η αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών οι οποίες κυριαρχούν στους αμπελώνες. Η πιο εκλεπτυσμένη και πολυφυτεμένη είναι η λευκή ποικιλία Ρομπόλα.

Κυκλαδες

Από τα νησιά των Κυκλάδων τα πιο σημαντικά ως προς την αμπελοκαλλιέργεια είναι η Σαντορίνη και η Πάρος. Στα υπόλοιπα νησιά η οινοπαραγωγή είναι περιορισμένη, ελάχιστα κρασιά εμφιαλώνονται και καταναλώνονται συνήθως σε τοπικό επίπεδο.

Εξαίρεση αποτελεί η Τήνος όπου σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή κάποιων αξιόλογων κρασιών αλλά και η Μύκονος. Στην Σύρο τα τελευταία 3 χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τα πρώτα εμφιαλωμένα αξιόλογα κρασιά ενώ το νησί διαθέτει και μία ζώνη Π.Γ.Ε..

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε αυτά τα νησιά είναι κυρίως οι λευκές Ασύρτικο, Αθήρι και Μονεμβασιά και οι ερυθρές Μανδηλαριά, Αυγουστιάτης και Μαυροτράγανο. Διεθνείς ποικιλίες σπάνια συναντάμε στις Κυκλάδες με εξαίρεση την Μύκονο όπου συναντάμε κάποιες φυτεύσεις με Syrah.

Οι Κυκλάδες διαθέτουν τρείς ζώνες Π.Ο.Π., τις Π.Ο.Π. Πάρος, Π.Ο.Π Malvasia Πάρος και Π.Ο.Π. Σαντορίνη και τέσσερεις ζώνες Π.Γ.Ε. τις Π.Γ.Ε Αιγαίο Πέλαγος, Π.Γ.Ε Κυκλάδες, Π.Γ.Ε. Σύρος και Π.Γ.Ε Θαψανά (για κρασιά που παράγονται στην Πάρο).

Βορειο Αιγαιο

Από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το πιο σημαντικό ως προς την οινοπαραγωγή είναι η Σάμος όπου παράγονται τα περίφημα γλυκά κρασιά ‘Σάμος’ αλλά και η Λήμνος. Ακολουθεί η Ικαρία και η Λέσβος και σιγά μπαίνουν στον οινικό χάρτη η Χίος και η Θάσος.

Στην Χίο καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Σαββατιανό και Ροδίτης και οι ερυθρές Φωκιανό, Μανδηλαριά, Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης. Στην Θάσο συναντάμε περισσότερο τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Μοσχάτο Αλεξανδρέιας και τις ερυθρές Λημνιό και Merlot.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου διαθέτουν τρεις Π.Ο.Π., Π.Ο.Π  Σάμος, Π.Ο.Π. Λήμνος, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Λήμνου και έξι Π.Γ.Ε. τις  Π.Γ.Ε Αιγαίο Πέλαγος, Π.Γ.Ε. Θάσος, Π.Γ.Ε. Λέσβος, Π.Γ.Ε. Χίος, Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αμπέλου (στην Σάμο), και Π.Γ.Ε. Ικαρία.

Δωδεκαννησα

Από τα Δωδεκάνησα το πιο σημαντικό νησί ως προς την οινοπαραγωγή είναι η Ρόδος και ακολουθεί η Κως. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα έχουν σημαντική παρουσία και οι διεθνείς ποικιλίες.Τα τελευταία χρόνια έχει μπει και η Λέρος στον χάρτη των εμφιαλωμένων κρασιών. Οι περιορισμένοι αμπελώνες του νησιού καλύπτονται από τις λευκές ποικιλίες Αθήρι και Μοσχάτο Άσπρο και από τις ερυθρές Μανδηλαριά, Cabernet Sauvignon και Merlot.

Στα Δωδεκάνησα συναντάμε δύο ζώνες Π.Ο.Π. τις Π.Ο.Π. Ρόδος και Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου και τρεις ζώνες Π.Γ.Ε. τις Π.Γ.Ε Αιγαίο Πέλαγος, Π.Γ.Ε Δωδεκάνησος και Π.Γ.Ε. Κως.

Κρητη

Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο και νοτιότερο Ελληνικό νησί, όπου η ηλιοφάνεια καλύπτει το 70% των ημερών του έτους, βρίσκεται ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους αμπελώνες της Ελλάδος που χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι . Πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της Ευρώπης. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά εδώ και περίπου 4.000 χρόνια.

Οι αμπελώνες συγκεντρώνονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και κυρίως στη βόρεια πλευρά, σε πεδινές εκτάσεις και οροπέδια που σχηματίζουν οι οροσειρές των Λευκών Ορέων, της Ίδης και της Δίκτυς. Καλλιεργούνται πολλές τοπικές ποικιλίες όπως οι λευκές Βηλάνα, Βιδιανό, Δαφνί, Πλυτό, Ασύρτικο, Μαλβαζία, Μοσχάτο Σπίνας και Θραψαθήρι και οι ερυθρές Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μανδηλαριά και Ρωμέικο καθώς και πολλές διεθνείς όπως οι λευκές Sauvignon Blanc και Chardonnay και οι ερυθρές Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache και Merlot. Συναντάμε τόσο μονοποικιλιακά κρασιά από τις παραπάνω ποικιλίες όσο και χαρμάνια! Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χαρμανιών είναι αυτό της Μανδηλαριάς με το Κοτσιφάλι και του Syrah με το Κοτσιφάλι.

Η Κρήτη διαθέτει 7 ζώνες ΠΟΠ, τις Π.Ο.Π. Αρχάνες, Π.Ο.Π. Δαφνές, Π.Ο.Π. Πεζά, Π.Ο.Π Χάνδακας-Candia, Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia στον νομό Ηρακλείου και τις Π.Ο.Π. Σητεία και Π.Ο.Π Malvasia-Σητείας και 6 ζώνες Π.Γ.Ε.