Αμπελώνας τον χειμώνα στην βόρεια Εύβοια

Αμπελώνας τον χειμώνα στην βόρεια Εύβοια

Η Στερεά Ελλάδα είναι ένα από τα δυναμικότερα διαμερίσματα, στον χώρο της οινοπαραγωγής. Περιλαμβάνει την Αττική, την Βοιωτία, την Εύβοια την Φωκίδα την Ευρυτανία την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία. Με εξαίρεση την Ευρυτανία, σημαντικές εκτάσεις αμπελώνων υπάρχουν σε όλες αυτούς τους νομούς. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων συγκεντρώνεται στην περιοχή της Αττικής όπου καταλαμβάνουν περίπου 6600 εκτάρια. Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του αμπελώνα της Αττικής λόγω οικιστικής ανάπτυξης και του νέου αεροδρομίου, η συνολική έκταση αμπελιών της Στερεάς Ελλάδας, που ανέρχεται περίπου στα 22000 εκτάρια την κατατάσσει στη 2η θέση μετά από την Πελοπόννησο.

Κοινό χαρακτηριστικό του νοτιοανατολικού τμήματος της Στερεάς Ελλάδας που αποτελείτε από την Αττική, την Βοιωτία και την Εύβοια ήταν η ιδιαίτερη παράδοση στην καλλιέργεια της ποικιλίας Σαββατιανό αλλά και του παραδοσιακού κρασιού της Ελλάδας, της ρετσίνας, από την οποία παράγεται κυρίως. Στο παρελθόν υπήρχε μεγάλος όγκος χύμα, φθηνού κρασιού που πολλές φορές για να καλυφθούν τα ελαττώματα αρωματιζόταν με ρετσίνι. Λέξεις όπως ‘Σαββατιανό’, ‘χύμα’, ‘ρετσίνα’ ήταν αρκετές για να περιγράψει κανείς, την σημασία που είχε το κρασί στην Στερεά Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως. Ο σύγχρονος αμπελώνας, παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και στροφή προς την ποιότητα, με τους νέους αμπελώνες να αναπτύσσονται στις πλαγιές των βουνών, με μέσα έως και υψηλά υψόμετρα. Οι παραγωγοί αξιοποιούν τις χαρισματικές γηγενείς ποικιλίες, εκμεταλλεύονται με αξιοσημείωτη επιτυχία τις καταξιωμένες διεθνείς ποικιλίες, αναβαθμίζουν την ρετσίνα και ανακαλύπτουν την δυναμική του Σαββατιανού παράγοντας εξαιρετικά κρασιά.

Η Στερεά Ελλάδα δεν διαθέτει ζώνη Π.Ο.Π., διαθέτει όμως τον μαγαλύτερο αριθμό ζωνών Π.Γ.Ε.. Συμπεριλαμβανομένων και των Π.Γ.Ε για τις Ρετσίνες η περιοχή διαθέτει 40 Π.Γ.Ε.. η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι η Π.Γ.Ε. Στερεά Ελλάδα.