Χαλκιδική

Η Χαλκιδική είναι μια περιοχή με πλούσια οινική ιστορία που παραμένει μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει, τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπου οι μοναχοί γνώριζαν και διέδιδαν την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας ανά τους αιώνες.

Η καλλιεργήσιμη έκταση με αμπέλια είναι περίπου 900 εκτάρια εκ των οποίων τα 450 ανήκουν στο Porto Carras (πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς και βιολογικούς αμπελώνες της Ευρώπης) και περίπου 300 βρίσκονται στο Άγιο Όρος υπό την ιδιοκτησία των Μονών. Μεγάλη έκταση αμπελώνων τόσο στον Άγιο Παύλο όσο και στο Άγιο Όρος εκμεταλλέυεται η εταιρεία Τσάνταλης.

Στη περιοχή αυτή, βρίσκεται η ζώνη Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα, στις πλαγιές του Μελίτωνα στη χερσόνησο Σιθωνία, όπου παράγονται λευκά και κόκκινα κρασιά από τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι και Ροδίτη και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Λημνιό.

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Χαλκιδική είναι οι λευκές Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Chardonnay και οι ερυθρές Λημνιό, Ξινόμαυρο, Μοσχάτο Αμβούργου, Syrah, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge.