Ανακαλύπτοντας τις ‘μεγάλες’ ερυθρές Rioja

Η Rioja (Ριόχα), αποτελεί την πιο γνωστή και ιστορική Ονομασία Προέλευσης της Ισπανίας. Πήρε το όνομα της από τον ποταμό (rio) Οja. Εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας γύρω από την πόλη Λογκρόνο και χωρίζεται σε τρεις ζώνες, τις Rioja Alta, Rioja Alavesa και Rioja Baja.

Τα κρασιά που φέρνουν την ένδειξη Rioja DOCa μπορούν να είναι ερυθρά, ροζέ και λευκά αλλά τα ερυθρά είναι αυτά που κυριαρχούν στην περιοχή και έβαλαν την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη των ‘μεγάλων’ ξηρών κρασιών.

Οι ποικιλίες που επιτρέπονται για την παραγωγή ερυθρών κρασιών είναι οι Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo και Maturana Tinta (προστέθηκε το 2007 αλλά σπάνια την συναντάμε στα καλά κρασιά). Τα περισσότερα κρασιά είναι χαρμάνια των παραπάνω ποικιλιών με το Tempranillo, που είναι η πιο τυπική ποικιλία της Rioja, να καταλαμβάνει το 75% των αμπελώνων της περιοχής.

Παραδοσιακά τα ερυθρά κρασιά αφήνονταν να ωριμάζουν για πολλά χρόνια σε μεγάλα και παλιά δρύινα βαρέλια εμφανίζοντας μέτριας έντασης χρώμα, με ελαφρά οξειδωτικό χαρακτήρα και αρώματα που θυμίζουν δέρμα, καραμέλα και φράουλα. Αρκετοί παραγωγοί εξακολουθούν να παράγουν κρασιά τέτοιου στυλ με λιγότερο έντονο τον οξειδωτικό χαρακτήρα και με χρήση βαρελιών από Αμερικάνικη δρυ. Στην Μοντέρνα εκδοχή της Rioja τα κρασιά αφήνονται να ωριμάσουν για συντομότερο διάστημα σε νέα βαρέλια (με την γαλλική δρυ να κερδίζει συνεχώς έδαφος) και περισσότερο στην φιάλη. Έτσι ο οξειδωτικός χαρακτήρας δίνει την θέση του στα φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν φράουλα και δαμάσκηνο αλλά και στα αρώματα από την νέα δρυ όπως η βανίλια, η καρύδα και ο καπνός.

rioja master classΤα κρασιά ανάλογα με την διάρκεια της παλαίωσης μπορούν να φέρουν τις ενδείξεις crianza (τουλάχιστον 24 μήνες παλαίωσης / τουλάχιστον 6 από αυτούς σε βαρέλι), Reserva (τουλάχιστον 36 μήνες / 12 σε βαρέλι), Gran Reserva (τουλάχιστον 60 μήνες / 24 σε βαρέλι). Πολλοί παραγωγοί αφήνουν να ωριμάσουν τα κρασιά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γενικότερα τα καλύτερα κρασιά είναι κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για μερικές δεκαετίες.

Είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε και να δοκιμάσουμε 8 ‘μεγάλα’ ερυθρά κρασιά της Rioja από έξι εξαιρετικούς παραγωγούς της περιοχής σε μια γευσιγνωσία που διοργανώθηκε από το WSPC. Με την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, αυτό το ‘ταξίδι’ δεν μπορούσε παρά να είναι συναρπαστικό!

rioja Imperial, Gran Reserva 2007, Compania Vinicola del Norte Espana.
Ποικιλίες: 85% Tempranillo, 10% Graciano, 5% Mazuelo.
Μια ‘παραδοσιακή’ Rioja, αρκετά νεαρή ακόμα. Μέτριας έντασης χρώμα με αρώματα κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, βανίλιας, καρύδας και σοκολάτας. Γεμάτο στο στόμα με υψηλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. (48,0 €)

Roda I Reserva 2007 & 2004, Bodegas Roda
Ποικιλίες: 100% Tempranillo
Εδώ έχουμε το ‘μοντέρνο’ στυλ Rioja σε δύο διαφορετικές χρονιές που αν τα δοκιμάζαμε ‘τυφλά’ ίσως να μπερδεύαμε τις χρονιές.
Το 2007 μοιάζει αρκετά ώριμο κρασί με αρώματα μαρμελάδας κερασιού και βύσσινου, ώριμου δαμάσκηνου, γλυκά μπαχαρικά, σοκολάτας και γης. Πλούσιο και πολύπλοκο στο στόμα με υψηλό αλκοόλ που ισορροπείται από την οξύτητα και με ‘ξηροκαρπάτη’ επίγευση. Πίνεται πολύ ευχάριστα τώρα! (61,0 €)
Το 2004 είναι ένα κρασί γεμάτο φρεσκάδα που κρύβει πολύ καλά τα 10 χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του και σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία! Αρώματα φρέσκων κόκκινων και μαύρων φρούτων, πιπεριού, βανίλιας και ξηρών καρπών. Γευστικότατο και πληθωρικό στο στόμα με σοκολατένια επίγευση.

Torre Muga 2006, Bodegas Muga
Ποικιλίες: 75% Tempranillo, 15% Mazuelo and 10% Graciano.
Το χρώμα του είναι πολύ βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, πιπεριού, δέρματος, γης, βρεγμένων φύλλων, ξηρών καρπών και βανίλιας. Πλούσιο και κομψό στο στόμα με υψηλή οξύτητα και υψηλό επίπεδο τανινών. Δώστε του λίγο χρόνο ακόμα για να μαλακώσει στο στόμα και αφήστε και ένα μπουκαλάκι στο κελάρι για το 2030!! (61,0 €)

riojaGran Reserva 2005, Marques de Caceres
Ποικιλίες: 85% Tempranillo, 8% Garnacha Tinta, 7% Graciano
Ένα απολαυστικό κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. ‘Γλυκά’ αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας, δέρματος, γης και γλυκόριζας. Γεμάτο στο στόμα με αρκετές αλλά μαλακές τανίνες, σχετικά υψηλή οξύτητα και αν και ‘μετράει’ ήδη 9 χρόνια έχει αρκετή φρεσκάδα! Πίνεται πολύ ευχάριστα τώρα αλλά μπορεί να εξελιχθεί για αρκετά χρόνια ακόμα! (29,0 €)

Gran Reserva 2005, Marques de Riscal
Ποικιλίες: 80% Tempranillo, 10% Graciano, 10% Mazuelo
Άλλη μία ‘παραδοσιακή’ Rioja. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, βρεγμένης γης, καρύδας και καραμέλας. Γεμάτο σώμα με ζωηρή οξύτητα, ισορροπία και πολυπλοκότητα. Μπορεί να εξελιχθεί για άλλα πέντε χρόνια ακόμα!(28,0 €)

Allende 2004, Finca Allende
Ποικιλίες: 100% Tempranillo
Ίσως η πιο διαφορετική Rioja από όσες δοκιμάσαμε που μας θύμισε στο στυλ Βουργουνδία. Απαλό χρώμα με αρώματα κόκκινων φρούτων, λουλουδιών, δέρματος και ξηρών καρπών. Κομψό και γεμάτο στο στόμα με βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση. Άλλο ένα κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. (27.0 €)

Prado Enea Gran Reserva 1995, Bodegas Muga
Ποικιλίες: 80% Tempranillo, 20% Garnacha, Mazuelo και Graciano
Ένα κρασί περίπου 20 χρόνων, που στο στυλ ‘πάει’ προς την παραδοσιακή Rioja! Από το χρώμα που ‘καφετίζει’ φαίνεται η ηλικία του. Εξελιγμένα αρώματα μαρμελάδας φρούτων, μπαχαρικών, δέρματος και καραμέλας. Μέτριο σώμα, με υψηλή οξύτητα, ‘λιωμένες’ τανίνες και βελούδινη υφή! (Τιμή δεν υπάρχει αφού το κρασί εισήχθη στην Ελλάδα μόνο για τις ανάγκες της γευσιγνωσίας.)