Γεμιστά…!!! Με τι κρασί?

Τα γεμιστά είναι ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό μικρών και μεγάλων. Και πως να μην είναι άλλωστε αφού οι ντοματούλες και τα υπόλοιπα λαχανικά όπως οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, αυτή την εποχή είναι πεντανόστιμα. Τρώγεται ζεστό, τρώγεται κρύο, γίνεται ελαφρύ, γίνεται ‘γκουρμέ’, είναι και διαιτητικό αν περιοριστούμε μόνο σε αυτό και δεν φάμε μισό κιλό φέτα και μισό κιλό ψωμάκι μαζί! Είναι φαγητό ‘γιαγιαδίστικο’ και μοσχομυριστό! Η προετοιμασία του βέβαια είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά χαλάλι! Θα του βάλουμε δίπλα και τα υπέροχα κρασάκια μας και θα τα απολαύσουμε! Να δούμε όμως τι κρασιά θα επιλέξουμε!

γεμιστά και κρασί

Η πιο κλασική συνταγή γεμιστών, με τις ντομάτες να ‘πιάνουν’ τον περισσότερο χώρο στο ταψί,  είναι τα ‘ορφανά’ αυτή δηλαδή που η γέμιση περιλαμβάνει ρύζι, κρεμμύδι, την καρδιά της ντομάτας που αφαιρέσαμε, μυρωδικά και φυσικά μπόλικο λαδάκι. Αυτή την πιο ελαφριά παραλλαγή, θα προτείνουμε να την συνοδεύσετε με ροζέ κρασιά. Δεν θα σας περιορίσουμε αναφέροντας σας ποικιλίες, γιατί θεωρούμε ότι οποιοδήποτε καλοφτιαγμένο με αρκετή οξύτητα ροζέ και σχετικά σύνθετο αρωματικό προφίλ θα μπορούσε να συνοδεύσει με επιτυχία τα λαχταριστά γεμιστά μας. Αν δεν προτιμάτε τα ροζέ κρασιά και οι επιλογές στα λευκά κρασιά είναι πολλές με τις περισσότερες ελληνικές ποικιλίες να μας καλύπτουν, από Βηλάνα, Βιδιανό, Μαλαγουζιά από σχετικά ψυχρά κλίματα, Ροδίτη αλλά και χαρμάνια Ασύρτικου με άλλες ποικιλίες. Αν έχετε γεμίσει μπόλικες πιπεριές, η φυτικότητα και η φρεσκάδα ενός Sauvignon Blanc από Ελλάδα ή εκτός, αλλά και ενός Gruner Veltliner (από Αυστρία) θα ταιριάξουν επίσης γάντι.

Μερικές ‘μοντέρνες’ μαγείρισσες βάζουν στα γεμιστά τους υλικά όπως το κουκουνάρι και οι σταφίδες ή κάποιο τυρί όπως η φέτα ή η γραβιέρα. Αυτά τα υλικά προσδίδουν βάρος στο φαγητό, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα ροζέ κρασιά που θα τα βγάλουν εύκολα πέρα, μπορούμε να πάμε και σε ένα σχετικά γεμάτο λευκό, όπως ένα διακριτικά βαρελάτο Sauvignon Blanc ή μία επίσης βαρελάτη Μαλαγουζιά.

Αν σας αρέσουν τα γεμιστά με τον κιμά, μπορείτε εκτός από ροζέ κρασιά να δοκιμάσετε και ένα δροσερό κόκκινο κρασί από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα ή το Λημνιό. Δεν θέλουμε πλούσια και συμπυκνωμένα ερυθρά, χρειαζόμαστε μόνο τα φρουτώδη χαρακτηριστικά, τη φρεσκάδα και τις μαλακές τανίνες από ένα κόκκινο κρασί. Αν επιλέξετε λευκό κρασί περιοριστείτε στις πιο πλούσιες εκδοχές!

Και οι συγκεκριμένες προτάσεις :
3 λευκά…
Βηλάνα, Ιδαία γη
Μαλαγουζιά, Τέχνη Οίνου
Sauvignon Blanc Fume, Κτήμα Άλφα
3 ροζέ…
Idylle Achinos, La Tour Mellas
Βίβλινος ροζέ, Βιβλία Χώρα
Λαμπαδίας, Κτήμα Μερκούρη
1 ερυθρό…
Λημνιό Πόρτο Καρράς
.