Γιορτάζουμε με τρία αφρώδη που ξεχωρίσαμε στον ‘Αφρό και φυσαλίδες’

Λίγο πριν υποδεχθούμε τον νέο χρόνο, με την ευχή να είναι τουλάχιστον καλύτερος από το 2016 ήρθε η ώρα να επιλέξουμε τα αφρώδη με τα οποία θα γιορτάσουμε. Ο ‘Αφρός και Φυσαλίδες’ ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε συγκεντρωμένα τα περισσότερα Ελληνικά αφρώδη. Οπότε και οι τρεις προτάσεις είναι τα κρασιά που ξεχωρίσαμε από την έκθεση. Σίγουρα υπήρχαν πολλά κρασιά από τον παγκόσμιο αμπελώνα που είχαν ενδιαφέρον, ωστόσο αποφασίσαμε να εστιάσουμε στα Ελληνικά αφρώδη και να γιορτάσουμε με αυτά την αλλαγή του χρόνου.

amalia vintage τσέλεποςAmalia 2013, Κτήμα Τσέλεπου
Ο Γιάννης Τσέλεπος διαθέτει 3 διαφορετικά αφρώδη κρασιά στην συλλογή του και είναι όλα εξαιρετικά! Η Vintage Amalia όμως, η πιο πρόσφατη άφιξη, ήταν εντυπωσιακή. Σύνθετη στην μύτη με τα ανθικά αρώματα του Μοσχοφίλερου αλλά και τα εσπεριδοειδή να εναλλάσσονται με την ζύμη και το μπισκότο, που αποκτά το κρασί από την πολύμηνη παραμονή του μετά την δεύτερη ζύμωση στην φιάλη. Στο στόμα έχει ένταση και ζωηρή οξύτητα με ευγενικές φυσαλίδες και μακρά μπισκοτένια επίγευση. (21,0 – 22,0 €)

Velvet 2005, Cair
Η Cair, από την Ρόδο, είναι η πρώτη εταιρεία στην χώρα μας που ασχολήθηκε σοβαρά με τα αφρώδη κρασιά. Εδώ ένα από τα καλύτερα κρασιά της, πλούσιας σε ‘μπουρμπουλίθρες’, γκάμας. Παράγεται από Chardonnay και Αθήρι με την παραδοσιακή μέθοδο και ‘κουβαλάει’ ήδη 11 χρόνια στην πλάτη της (χρονιά 2005). Ώριμα λευκά φρούτα, φλούδες εσπεριδοειδών, μπριός, με νύξεις ξηρών καρπών και μελιού. Στο στόμα είναι φινετσάτο και ισορροπημένο με τις φυσαλίδες να χαιδεύουν απαλά τον ουρανίσκο και να μένει μία μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. (17,0 – 18,0€)

Καρανίκα brut specialeKaranika Brut Cuvée Spéciale 2015
Το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο ειδικεύεται στα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο. Για μία ακόμα χρονιά τα κρασιά του κέρδισαν το κοινό. Εμείς ξεχωρίσαμε το cuvee special, ένα Blanc de Noir από 100% Ξινόμαυρο. Αρώματα εσπεριδοειδών και κερασιού, ζύμης και αμύγδαλου αλλά και φυτικά στοιχεία. Στο στόμα είναι γεμάτο φρεσκάδα και βουτυρένιο με ατελείωτη λεμονάτη επίγευση. (16,50- 17,5 €)

Και τα τρία κρασιά πίνονται ευχάριστα σαν απεριτίφ αλλά μπορούν να συνοδεύσούν και όλα τα θαλασσινά που θα βγουν στο τραπέζι σας, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων, πλούσιες σαλάτες, ψητά λαχανικά και πιάτα με μανιτάρια.

Φυσικά επιβάλλεται να αλλάξουμε τον χρόνο με ένα ποτήρι Ελληνικού αφρώδους!