Διαβάζουμε για ‘του κόσμου τα παράξενα κρασιά’!

του κόσμου τα παράξενα κρασιά Μαρία τζίτζη Μετά τα απολαυστικά μυθιστορήματα ´ Σκοτεινό κελάρι´ και ´Σαν κρασί´ περιμέναμε το επόμενο βήμα της οινολόγου και συγγραφέα Μαρίας Τζίτζη. Το νέο βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και έχει ένα διαφορετικό ‘concept’. Λέγετε ‘Του κόσμου τα παράξενα κρασιά’ και μας ξεναγεί εκεί ακριβώς που λέει ο τίτλος. Στα παράξενα κρασιά όλου του κόσμου. Η Μαρία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και αφού δοκίμασε εκατοντάδες κρασιά, μας ταξιδεύει και εμάς μέσα από το βιβλίο της.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται κανείς δύο πτυχία και μεταπτυχιακό για να καταλάβει τι θέλει να πει η συγγραφέας. Εμείς το διαβάσαμε και σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα. 

του κόσμου τα παράξενα κρασιά Μαρία τζίτζηΣε ένα βιβλίο μέσα θα διαβάσετε για όψιμους τρύγους, σαπισμένα σταφύλια, λιαστά σταφύλια, αποξήρανση σε σκιά, οριακή αμπελοκαλλιέργεια, εμπόδια, παραξενιαμπέλια στην άμμο, για ηφαίστεια και ‘καυτές’ περιοχές. Για αφρώδη κρασιά, λικέρ κρασιά, ενισχυμένα, παγωμένα κρασιά και οξειδωμένα. Για δεύτερη ζύμωση, για ζύμες άνθισης και για solera. Για παραδοσιακά κρασιά, ρετσίνα, Βερντέα, Μαλβαζία, ευλογημένα κρασιά, Κουμανταρία, Μαυροδάφνη,
Port, Μαδέρα, Sherry και Amarone. Για καφέ κρασιά, μωβ, γκρι, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί. 

Για Γερμανία, Καναδά, Ουγγαρία, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Ινδία. 
Barsac, Σαντορίνη, Κρήτη, Μονεμβασιά, Κύπρο και πολλές ακόμα περιοχές όλου του κόσμου. 
 
‘Κρασιά του κόσμου, διαφορετικά ή παράξενα, κρασιά που δημιουργήθηκαν τυχαία, απρόσμενα, όταν η φύση, ξεπερνώντας τα όριά της, παρασύρθηκε και ξέφυγε από τον κανόνα. Η εξαίρεση έχει μία μοναδικότητα, μία αλοκοτιά και μερικές φορές και μία μαγεία. Γεννιούνται όταν η φαντασία συνδυάζεται με την ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου. Κάποια στιγμή μπορεί να είναι προϊόντα της επιστήμης, της έρευνας ή και της εφαρμογής της τεχνολογίας, τα οποία ο άνθρωπος δημιούργησε χωρίς λόγο, από παραξενιά ή ζήλια, ακόμα και από την αλαζονεία του, ότι δηλαδή μπορεί να επιβάλει στη φύση τους δικούς του όρους’, είναι η περιγραφή από το βιβλίο.

του κόσμου τα παράξενα κρασιά Μαρία τζίτζηΔιαβάστε το και πείτε μας αν μπορεί να παραχθεί καλό κρασί από ´σάπιά´ σταφύλια, τι είναι το αχυρόκρασο, αν μπορεί ένα αμπέλι να ευδοκιμήσει σε ´ηφαιστιογενή´ περιοχή και αν παράγετε κρασί στην Καπαδοκία.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και στα γαλλικά αν δεν το χορτάσετε στα Ελληνικά. Η τιμή του είναι κάτι λιγότερο από 10€. Βάλτε το στην βαλίτσα και πάρτε το μαζί σας στις διακοπές.
 
Ακολουθεί το βιογραφικό της Κας Τζίτζη.
 
Η Μαρία Ε. Τζίτζη έχει τελειώσει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έχει εξειδικευτεί στην οινολογία και την χημεία Περιβάλλοντος. Σαν ελεύθερος επαγγελματίας διατηρεί χημικό και οινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας όπου παρέχει υπηρεσίες σαν σύμβουλος οινολόγος και χημικός. Καθηγήτρια οινολογίας και χημείας τροφίμων, με δεκαετή εμπειρία στην εκπαίδευση, συνεργάζεται με την ιδιωτική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων LE MONDE , όπου και είναι υπεύθυνη σε θέματα οίνου του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Είναι γευσιγνώστρια και έχει πάνω από 40 συμμετοχές σαν κριτής, σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρθρα της δημοσιεύονται κατά καιρούς, σε περιοδικά, εφημερίδες και το διαδίκτυο. Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό κράτος με το τίτλο του Ιππότη Chevalier dans l’ordre du Merite Aglicole.