Μάρε Ούρσα 2012, Κατώγι Αβέρωφ

Συνήθως σε αυτή την στήλη γράφουμε για νέες αφίξεις και για καινούρια κρασιά! Σε αυτό το κείμενο όμως θα μιλήσουμε για ένα κρασί του οποίου το 2012 είναι η τελευταία χρονιά κυκλοφορίας του! Tο Cabernet Sauvignon 2012 του Κτήματος Αβέρωφ, εμφιαλώθηκε για τελευταία χρονιά σε μία συλλεκτική φιάλη, παίρνοντας το όνομα ‘Μάρε Ούρσα’, που σημαίνει μεγάλη αρκούδα στα Βλάχικα, τιμής ένεκεν στην καφέ αρκούδα που ζει στην περιοχή της Πίνδου.

Όπως ακριβώς αναφέρεται στην ετικέτα, ’Η καφέ αρκούδα ζει στις πλαγιές της Πίνδου, περιδιαβαίνοντας μέσα από τα αμπέλια του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κάθε χρόνο δοκιμάζει τα σταφύλια, κόβοντάς τα με τρόπο ευγενικό σαν να’ ναι η κυρά του αμπελώνα. Ξέρει ότι πρέπει να περιμένει να ωριμάσουν και προετοιμάζεται για τον τρύγο, τη μεγάλη γιορτή του φθινοπώρου. Οι πατημασιές που αφήνει πίσω της προδίδουν το πέρασμα της. Το βράδυ πριν τον τρύγο, κάνει την τελευταία της μεγαλοπρεπή επίσκεψη για να απολαύσει τα πιο γλυκά, τα πιο μεστά, τα πιο εκλεκτά σταφύλια των βουνών.’

Η συσκευασία και η φιάλη είναι πανέμορφες, από αυτές που δεν θες να πετάξεις το εξωτερικό ‘κουτί’. Περιστρέφεται γύρω από ένα ζώο, την καφέ αρκούδα, έχει χρώμα, έχει φύση, έχει το ανθρώπινο στοιχείο, δείχνει την συνύπαρξη! Είναι από αυτές που σε κάνουν να χαμογελάς και θες να το κοιτάς, να το κοιτάς και να το ξανακοιτάς, γιατί απλά σου φτιάχνει την διάθεση! Μόνο κοιτάζοντας το! Φανταστείτε τι θα γίνει όταν ανοιχτεί και η φιάλη!

Το κρασί είναι εξαιρετικό και αποδεδειγμένα μπορεί να παλαιώσει για αρκετά χρόνια. Οπότε δεν θα βιαστούμε να το ανοίξουμε και θα κοσμεί για αρκετό καιρό την κάβα μας! Από το οινοποιείο άλλωστε μας συστήνουν να το φυλάξουμε και να το απολαύσουμε ‘όταν αισθανθούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή’! Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και όταν νιώσουμε ότι ήρθε η ώρα να το ανοίξουμε, το μπουκάλι θα μείνει! Είναι άλλωστε συλλεκτικό!

Το κρασί είναι ένα Cabernet Sauvignon. Η διατύπωση ‘ένα Cabernet’ ήταν μάλλον ατυχής! Το Κατώγι Αβέρωφ φύτεψε τα πρώτα κλίματα Cabernet Sauvignon το 1958 – 1959 στο Μέτσοβο, στο Γινιέτς σε υψόμετρο 950 – 1050 μέτρων. Ένα μέρος του συγκεκριμένου κρασιού προέρχεται από αυτά τα πρώτα κλίματα της ποικιλίας στην χώρα μας. Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, με την παραγωγή να είναι 300 κιλά ανά στρέμμα.

Για όσους αναρωτιέστε τι θα γίνει από το 2013 το φρούτο που προοριζόταν για αυτό το κρασί, τα σταφύλια από τα παλαιότερα κλίματα του αμπελώνα, αυτά που φυτεύτηκαν το 1958 – 1959 θα πηγαίνουν στο κρασί  Rossiu di Munte Γινιέτς Cabernet Sauvignon και αυτά από τα νεότερα στο Κατώγι Αβέρωφ, μία ετικέτα με επίσης ιστορική αξία για τον Ελληνικό κρασί!

Μόνο 1000 φιάλες του κρασιού θα διατεθούν προς πώληση και η τιμή του είναι περίπου 23€. Οπότε σπεύσατε! Όταν το ανοίξετε, φροντίστε να το συνοδεύσετε με κόκκινα κρέατα στην σχάρα η μαγειρεμένα με κόκκινες σάλτσες αλλά και με μία ποικιλία ώριμων τυριών.

To Μάρε Ούρσα είναι μία έμπνευση τριών φίλων! Το Κατώγι Αβέρωφ έκανε φυσικά την οινοποίηση και την εμφιάλωση, το Bob Studio το design και την εικονογράφηση και οι Αφοί Κοντορούση την παραγωγή της συσκευασίας.

.

….Μαριάννα