Μαντίνεια Μποσινάκη @ Focus στο Μοσχοφίλερο!

Μία περιοχή, μία ποικιλία, μία ετικέτα!! Focus στο Μοσχοφίλερο! Το μόνο οινοποιείο στην Ελλάδα, που ασχολείται με μόνο μία ποικιλία και παράγει ένα μόνο εμφιαλωμένο κρασί!

 

Οικογένεια Μποσινάκη

Οικογένεια Μποσινάκη

Η οινοποιία Μποσινάκη, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1979. Τα ηνία τώρα πια, κρατάει η νέα γενιά, ο Σωτήρης και η Κατερίνα Μποσινάκη! Η πρώτη χρονιά παραγωγής εμφιαλωμένου κρασιού ήταν το 2009. Μετά από 6 χρονιές οινοποίησης, με σαφή στόχο την ποιότητα και την συνεχή εξέλιξη, το κρασί ΠΟΠ Μαντίνεια Μποσινάκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά από Μοσχοφίλερο, ‘ κοιτάζοντας στα μάτια’ παραγωγούς με μεγάλη παράδοση στην περιοχή!

Το Οινοποιείο βρίσκεται μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Μαντίνεια στην Αρκαδία και στην περιοχή του Στενού. Αν και οι δυναμική του Οινοποιείου αγγίζει τους 600 τόνους, η Οικογένεια Μποσινάκη δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, παράγει μόνο 25000 φιάλες ετησίως εμφιαλωμένου κρασιού. Το 2014 ήταν η έκτη χρονιά παραγωγής του κρασιού. Οι αμπελώνες βρίσκονται γύρω από τα χωριά Στενό, Αγιωργίτικα (στην Μαντίνεια υπάρχει περιοχή που λέγεται ‘Αγιωργίτικα’) και Λιθοβούνια, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η στρεμματική απόδοση των αμπελώνων δεν ξεπερνά τα 900 κιλά το στρέμμα.

Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΟΠ Μαντίνεια. Μετά την συλλογή των σταφυλιών ακολουθεί προζυμωτική εκχύλιση για περίπου 8-12 ώρες ανάλογα με την χρονιά (στην εκχύλιση οφείλεται η ροζ χροιά που εμφανίζουν τα κρασιά) και στην συνέχεια ζύμωση σε χαμηλές ελεγχόμενες θερμοκρασίες.

Δοκιμάζοντας:

bosinakis oinorama winetunedΜαντίνεια Μποσινάκη 2014: Λεμονοπράσινο στην όψη με μια ροζ χροιά. Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, τριαντάφυλλου, λεμονανθών και ροδάκινου με κάποιες νότες μεταλλικότητας. Ανέλπιστα πλούσιο στο σώμα με τραγανή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση. Πίνεται ευχάριστα τώρα αλλά πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί όμορφα μέσα τα επόμενα 2 χρόνια.

Μαντίνεια Μποσινάκη 2013. Πολύ ωραία η εξέλιξη αυτού του κρασιού, απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι όλα τα Μοσχοφίλερα πρέπει να πρέπει να πίνονται πολύ φρέσκα. Λεμονί στην όψη με ροζ ανταύγειες. Πολύπλοκα αρώματα ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου, γκρέιπφρουτ και αχλαδιού, με τα αρώματα του φρέσκου τριαντάφυλλου να έχουν εξελιχθεί σε λουκουμάκι τριαντάφυλλου. Κομψό στο στόμα με την υψηλή οξύτητα να χαρίζει φρεσκάδα και επίγευση του διαρκεί. Θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε και στα επόμενα 2 χρόνια.

Θα βρείτε το κρασί στην τιμή μεταξύ 9,0 – 10,0 €.

Ρωτήσαμε την Κατερίνα αν σκέφτονται να πειραματιστούν και με άλλες ποικιλίες, μία ερυθρή ίσως. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε μόνο το Μοσχοφίλερο. Γίνονται πολλοί πειραματισμοί με την ποικιλία. Όταν το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια ακόμα ετικέτα, διαφορετικού στυλ Μοσχοφίλερου.

Η Κατερίνα και ο Σωτήρης δεν σταματούν την προσπάθεια. Έχουν ‘φρέσκιες’ και πρωτότυπες ιδέες, αγάπη για το κρασί αλλά και ταπεινότητα!! Είμαστε σίγουρες ότι θα δούμε μεγάλα κρασιά και στο μέλλον!

Μία από αυτές τις ΄φρέσκιες΄ ιδέες που σας είπαμε είναι η παραγωγή ενός φυσικού σαπουνιού σε συνεργασία με την Snob Duck, από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα κουκούτσια του Μοσχοφίλερου. Ένα χειροποίητο ‘αναζωογονητικό’ σαπουνάκι με πολύ όμορφη εμφάνιση!

Αμπελώνας στην περιοχή Σπασόλακας της Μαντίνειας

Αμπελώνας στην περιοχή Σπασόλακας της Μαντίνειας