Μια Γυμνή Βασίλισσα!

Το 2006, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Πιερία Ερατεινή, από δύο καταξιωμένους οινολόγους, τους Ανδρέα Πάντο και Παύλο Αργυρόπουλο στο Κολινδρό της Πιερίας, μία ανερχόμενη ’οινική’  περιοχή. Η πείρα, η αγάπη αλλά και τα χαρίσματα του τόπου αποτυπώνονται σε όλα τα κρασιά, με το επίπεδο να είναι πολύ υψηλό. Το portfolio του κτήματος περιελάμβανε 1 λευκό κρασί το Ευχές Ερατεινές, 2 ερυθρά τον Γυμνό Βασιλιά και το Ευχές Ερατεινές, ένα γλυκό το Ευχές Ερατεινές, ένα αφρώδες το Blink και ένα ακόμα ιδιαίτερο κρασί από Μαλαγουζιά σε οξειδωτικό στυλ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα λευκό κρασί από την Πιερία Ερατεινή,  το ταίρι του Γυμνού Βασιλιά, η Γυμνή Βασίλισσα! Ένα premium λευκό κρασί, από Ασύρτικο και Chardonnay. Και οι δύο ποικιλίες φημίζονται για την ικανότητα τους να ‘κερδίζουν’ από την επαφή με την δρυ και την ωρίμαση. Έτσι λοιπόν τα κρασιά ωριμάζουν σε καινούρια βαρέλια όπου και παραμένουν για αρκετούς μήνες αποκτώντας σύνθετο χαρακτήρα.

Το κρασί, αν και είναι ακόμα ’ντροπαλό’ βγάζει αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών, φλούδες εσπεριδοειδών, ώριμα εξωτικά φρούτα και νύξεις ξηρών καρπών, βουτύρου και βανίλιας. Το βαρέλι αν και νέο, παραμένει διακριτικό και σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Στο στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό με 14% αλκοόλ, αισθητή οξύτητα και μακρά βουτυράτη επίγευση. Αν του δώσουμε λίγους μήνες ακόμα χρόνο θα μας ανταμείψει. Σίγουρα είναι από τα λευκά που αξίζει να ξεχάσουμε στο κελάρι μας για λίγα χρόνια.

Συνοδεύστε το με πλούσια πιάτα ψαριών και λευκών κρεάτων, αρνάκι φρικασέ, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, ριζότο με μανιτάρια, σνίτσελ και γιουβαρλάκια.

Η εμφάνιση, όπως και του Γυμνού Βασιλιά, είναι λιτή αλλά εντυπωσιακή και η ετικέτα πολύ μοντέρνα. Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Μακεδονία, είναι περιορισμένης παραγωγής και η τιμή του είναι περίπου στα 19,0 €.