Μπαρμπουνάκια και κρασί!

Το μπαρμπουνάκι θέλει μπιρίτσα και το κορίτσι θάλασσα τραγουδάει ο Βαγγέλης Γερμανός! Στην θάλασσα δεν θα διαφωνήσουμε, στο μπαρμπουνάκι όμως θα προτείνουμε κρασί.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές συνταγές για τα μπαρμπούνια. Εμείς τώρα δεν θα μιλήσουμε για περίτεχνα και πολύπλοκα πιάτα που μπορούμε να βρούμε σε ένα εστιατόριο αλλά για πιο παραδοσιακές συνταγές, που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας ή να ζητήσουμε στις ψαροταβέρνες όλης της χώρας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος των μπαρμπουνιών, είναι το τηγάνι. Αν το τηγάνισμα είναι σωστό, αυτό το πιάτο ‘βάζει κάτω’ πολλές γκουρμέ δημιουργίες. Το πρώτο πράγμα που αναζητάμε στο κρασί, είναι η οξύτητα καθώς θα ισορροπήσει με την λιπαρότητα που προσδίδει στο ψάρι το τηγάνισμα. Λόγω χρώματος και επειδή η γεύση του μπαρμπουνιού είναι λιγότερο γλυκιά και περισσότερο ‘γήινη’ από άλλα ψάρια σε αυτό το μέγεθος, θα προσανατολιστούμε σε τραγανά ροζέ κρασιά από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο αλλά και χαρμάνια από την Νότια Γαλλία που φημίζεται για τα ροζέ κρασιά. Αν δεν σας αρέσουν τα ροζέ, η επόμενη επιλογή θα είναι ένα μέτρια αρωματικό και με υψηλή οξύτητα λευκό, όπως ένα Chardonnay χωρίς ή με πολύ διακριτικό βαρέλι. Στα ίδια κρασιά θα μείνουμε αν ο ψαράς έχει κουτσομούρες και όχι μπαρμπούνια.

Αν τώρα τα μπαρμπούνια είναι μεγάλα, σε μέγεθος που να μπορούν να ψηθούν στην σχάρα και να πασπαλιστούν με λαδολέμονο, εκτός από τα κρασιά που αναφέραμε και φυσικά ταιριάζουν, προτείνουμε μία Σαντορίνη (Ασύρτικο) ή μία Βηλάνα.

Δεν συστήνουμε τα κόκκινα κρασιά για τα μπαρμπουνάκια, εκτός και αν είναι μαγειρεμένα στον φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τα ροζέ, μπορούμε να τολμήσουμε και ένα ελαφρύ κόκκινο από Λημνιώνα, Αγιωργίτικο ή Pinot Noir.

Και συγκεκριμένα κρασιά:

14-18h Γαία

Bandol rose, Chateau de Pibarnon

Αρμύρα, Σκούρα

Σαντορίνη Vassaltis

Βηλάνα Πυροβολικές, Λυραράκης

Λημνιώνα Ζαφειράκη