Ντάκος και κρασί, ή μάλλον κρασιά!

Ντάκος ή κουκουβάγια στην Κρήτη, μπαμπανάτσα στην Μεσσηνία, πείτε το και μπρουσκετούλα αν θέλετε. Μιλάμε για το κριθαρένιο παξιμάδι (ή το ψωμάκι) με ψιλοκομμένη ντοματούλα, φέτα, ξινομυζήθρα ή κάποιο άλλο λευκό τυράκι, μυρωδικά και ελαιόλαδο. Σε κάποιες παραλλαγές θα γευτούμε και ελιές ή κάππαρη. Ένα ελαφρύ πιάτο (‘κάνει’ και για δίαιτα αν δεν το ‘λούσουμε’ στο λάδι), θα το λέγαμε και σαλάτα, που τώρα που οι ντομάτες αρχίζουν να νοστιμεύουν και να βγάζουν μπόλικο άρωμα, θα το βλέπουμε συχνά στο καθημερινό μας τραπέζι! Όπως και να είναι φτιαγμένο είναι νόστιμο και μπορεί από μόνο του να αποτελέσει ένα γεύμα! Για να το κάνουμε όμως ‘ολοκληρωμένο γεύμα’ πρέπει να του βάλουμε και ένα ποτήρι κρασί δίπλα! Ας δούμε λοιπόν, με τι κρασιά θα απολαύσουμε τον ντάκο μας, γιατί δεν θα κολακευθεί από όλα τα στιλ.

Αρχικά, θα κινηθούμε στα λευκά και στα ροζέ κρασιά με αρκετή οξύτητα για να ισορροπήσουμε την οξύτητα του πιάτου που προέρχεται και από την ντομάτα και από το τυρί. Αν αυτά έχουν και παραπάνω από μέτρια ένταση αρωμάτων τότε θα έχουμε έναν ωραίο συνδυασμό. Τα κόκκινα κρασιά θα τα αφήσουμε στην άκρη για ένα τέτοιο φαγητό.

Είναι δεδομένο ότι τα λευκά τυριά και η ντομάτα ταιριάζουν πολύ με Sauvignon Blanc. Πόσο μάλλον, όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται και αρωματίζονται με δυόσμο, ρίγανη βασιλικό ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό! Ένα δροσιστικό Sauvignon από Ελλάδα ή ‘εκτός’, μονοποικιλιακό ή σε ένα ζωηρό χαρμάνι μπορεί να σταθεί πολύ όμορφα δίπλα σε αυτό το ελαφρύ πιάτο. Δεν θα πούμε όχι και σε μία ορεινή Μαλαγουζιά, σε ένα Μοσχοφίλερο, σε ένα Βιδιανό, όπως και σε μία Βηλάνα ή έναν Ροδίτη. Αν θέλετε επιλογή σε μία ακόμη διεθνή ποικιλία, τα Ιταλικά Pinot Grigio θα δέσουν πολύ όμορφα!

Και οι επιλογές στα ροζέ αμέτρητες! Τα ροζέ Ξινομαύρα είναι μία ιδανική επιλογή λόγω του φυτικού χαρακτήρα και τα αρώματα ντομάτας που εμφανίζουν αλλά και λόγω της τραγανής οξύτητας τους. Δοκιμάστε το ακόμα και σε αφρώδες! Εκτός από το Ξινόμαυρο, μπορούμε να πάμε και σε ροζέ από Αγιωργίτικο, Λημνιώνα και Μοσχοφίλερο αλλά και από διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah και το Grenache. Εκτός Ελλάδας το μυαλό μας ‘στριφογυρίζει’ στα περίφημα ροζέ της Προβηγκίας.

Και οι ‘έτοιμες’ προτάσεις για να μην ψάχνετε:

The White, Λαλίκος

Λυραράκης Legacy λευκός

Λευκό σε Γκρι, Κτήμα Μητραβέλα

Εδανός Ροδίτης

La Vieille Ferme Rose

Ακακίες Sparkling

Μυθικός Ποταμός ροζέ, Κτήμα Γκόφα

Η φωτογραφία είναι από το εστιατόριο Θάμα στον Χολαργό.