Οι ‘αμφορείς’ που κέρδισαν τις εντυπώσεις στο Οινόραμα

Έχουμε υποσχεθεί δύο ακόμα κείμενα για κρασιά που ξεχωρίσαμε από το οινόραμα. Το δεύτερο κείμενο αφορά κρασιά όπου χρησιμοποιηθήκαν πήλινοι αμφορείς (ή πιθάρια αν θέλετε) για την παραγωγής τους. Τα κρασιά σε αμφορείς ήταν πολλά. Και κέρδισαν τις εντυπώσεις! Μπορούμε πολύ γρήγορα να θυμηθούμε τουλάχιστον 20 και είναι σίγουρο ότι και σε αυτή την κατηγορία μας ξέφυγαν κρασιά, παρόλο που τα ψάχναμε. Τα περισσότερα από αυτά πρωτοεμφανιζόμενα! Και πολλά από αυτά κέρδισαν τις εντυπώσεις και θα τα βρείτε παρακάτω!

Οι αμφορείς είναι η νέα τάση στη Ελληνική οινοποιία και είναι σίγουρο ότι θα δούμε σπουδαία κρασιά! Η οινοποιοί επωφελούνται από τον πηλό, καθώς βοηθά τα κρασιά να αναπνεύσουν χωρίς να προσδίδουν αρώματα ή τανίνες όπως το ξύλο. Έτσι το στιλ των κρασιών εστιάζει στην καθαρότητα του φρούτου και στην έκφραση του terroir. 

Τετράμυθος Ρετσίνα

Το ‘αθόρυβο’ οινοποιείο Τετράμυθος είναι πρωτοπόρο στα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων, ενώ χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια αμφορείς. Εδώ έχουμε μία εκπληκτική και πολύ κομψή Ρετσίνα από Ροδίτη, που έχει όλα τα ‘εργαλεία’ που θα ήθελε ένας υπέυθυνος marketing για να ‘ξεπουλήσει’ σε ελάχιστους μήνες! Βιολογικό κρασί, υψηλό υψόμετρο, χωρίς προσθήκη θειώδους, ζύμωση χωρίς προσθήκη ζυμών εμπορίου, ζύμωση και ωρίμαση σε πήλινους αμφορείς! Και όμως, στον Τετράμυθο, δεν το φωνάζουν και δεν παράγουν το κρασί με αυτό τον τρόπο για το marketing. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους: Έλάχιστες παρεμβάσεις. Και μην φανταστείτε ότι για να το πιείτε θα πρέπει να ξοδέψετε μερικές δεκάδες ευρώ! Αρκούν 6 € περίπου!

.

Λαούδια 2016, Σαντορίνη, Τσέλεπος -Κάναβα Χρυσού

Η δεύτερη Σαντορίνη του Γιάννη Τσέλεπου είναι γεγονός και είναι εξαιρετική! Ένα 100% Ασύρτικο, από το αμπελοτόπι Λαούδια στον Πύργο Καλλίστης, με μέση στρεμματική απόδοση τα 150 kg/στρ, που ζύμωσε σε αμφορείς και παρέμεινε με τις λεπτές οινολάσπες για αρκετούς μήνες. Τυπικότατη, κρυστάλλινη Σαντορίνη, όπου τα εσπεριδοειδή σε φρέσκια αλλά και ώριμη μορφή, η τσακμακόπετρα αλλά και οι νότες μελιού και λουλουδιών, δημιουργούν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο άρωμα, ενώ στο στόμα το κρασί είναι πλούσιο, με τραγανή οξύτητα με αρκετή αλμύρα στην επίγευση που είναι μακρά. Τιμή στα 33,0 € περίπου, απόλυτα λογική για τα δεδομένα της Σαντορίνης.

.

Πέπλο ροζέ 2017, Κτήμα Σκούρα

Ολοκαίνουριο κρασί και αυτό με έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής, με την υπογραφή του Γιώργου Σκούρα. Ροζέ από τρεις ποικιλίες που οινοποιούνται σε τρία διαφορετικά είδη ‘δοχείων’. Syrah που έχει ζυμώσει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και Μοσχοφίλερο (για την ακρίβεια Μαυροφίλερο) που έχει ζυμώσει και εκχυλιστεί με ολόκληρες τις φλούδες για 4 μήνες σε πιθάρια. Σίγουρα ένα απολαυστικό ροζέ που μπορούμε να μιλήσουμε άνετα για πολυπλοκότητα. Τιμή περίπου στα 16,0 €.

.

Οίνοψ Λημνιώνα 2016 & Οίνοψ Βιδιανό 2016

Τα δύο νέα κρασιά του Νίκου Καρατζά, ενός από τους πιο ταλαντούχους οινοποιούς της χώρας, θα συζητηθούν πολύ! Παράγονται από δύο από τις πιο (αν όχι τις πιο ανερχόμενες) ανερχόμενες ποικιλίες της χώρας, το Βιδιανό και την Λημνιώνα! Για την Λημνιώνα, το 80% του κρασιού ωριμάζει σε αμφορείς και το 20% σε βαρέλια 500lt. Οι σημειώσεις έγραφαν ‘φανταστικό κρασί’! Πολύ μαύρο φρούτο, γλυκά μπαχάρια και γήινες νότες, αρμονία στο στόμα, φινέτσα και ζουμερό φρούτο. Για το Βιδιανό, που προέρχεται από ορεινά αμπελοτόπια στο Ηράκλειο χρησιμοποιείται αμφορέας, inox δεξαμενή και νέο βαρέλι, ζυμώνει με τις γηγενείς ζύμες ενώ ωριμάζει με τις οινολάσπες του για περίπου 10 μήνες. Το κρασί είναι ντροπαλό ακόμα, αλλά υπόσχεται πολλά! Πολύ φρούτο, ανθικά στοιχεία και ορυκτές νότες, αισθητή οξύτητα και λιπαρή γεύση. Εκτός από το περιεχόμενο πανέμορφες και πρωτοποριακές είναι και οι ετικέτες, που αν προσέξετε καλά, ‘κρύβεται’ το όνομα της ποικιλίας! Οι τιμές περίπου 14,0- 15,0 €.

.

Tsigello 2017, Ρούβαλης

Η φρεσκάδα της Θεοδώρας Ρούβαλη που έχει πάρει τα ηνία του οινοποιείου του Άγγελου Ρούβαλη στην Αιγιαλεία, φαίνεται πλέον και στα κρασιά! Εδώ δοκιμάζει κάτι καινούριο. Δημιουργεί μία ξηρή φρέσκια Μαυροδάφνη όπου το 30% ωριμάζει σε γαλλικούς πήλινους αμφορείς, ειδικούς για παλαίωση και το υπόλοιπο σε δρύινα βαρέλια 2ης χρήσης για 3 μήνες. Ζωντάνια, πεντακάθαρο φρέσκο φρούτο, μαλακές τανίνες! Κομψό και ευκολόπιοτο ερυθρό κρασί που μπορούμε να πιούμε άνετα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Τσιγέλλο είναι ο ποιοτικός κλώνος της Μαυροδάφνης. Το φρούτο προέρχεται από αμπελώνα σε υψόμετρο 650 μέτρων στις πανέμορφες πλαγιές της Αιγιάλειας. Τιμή περίπου στα 11 €.

.

Terracotta 2016, Ζαφειράκης

Η σχέση του Χρήστου Ζαφειράκη με την Λημνιώνα είναι γνωστή! Είναι αυτός που του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διάσωση της, αλλά και η ανάδειξη της ως μία σπουδαία ποικιλία. Και φυσικά δεν σταματάει εδώ! Συνεχώς πειραματίζεται και αναδεικνύει νέες πτυχές της ποικιλίας. Το καινούριο του κρασί είναι μία  βιολογική Λημνιώνα που ζυμώθηκε με τις γηγενείς ζύμες και ωρίμασε σε αμφορείς. Ένα απίστευτα κομψό κρασί, με πυκνό φρούτο, γλυκά μπαχάρια, βότανα αλλά και ανθικές νύξεις, μεταξένιες τανίνες και αισθητή οξύτητα.

.

.

Λιάτικο Amphora 2016, Δουλουφάκης

Ο Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τρία κρασιά σε αμφορείς, ένα Βιδιανό, ένα Μοσχάτο και ένα Λιάτικο σε αμφορείς. Όλα τα κρασιά έχουν ενδιαφέρον, αλλά μας άρεσε πολύ το Λιάτικο, ένα κρασί που δεν έχει προστεθεί θειώδες, ούτε ζύμες εμπορίου. Ένα κρασί που εστιάζει στο ώριμο κόκκινο φρούτο, στα βότανα και στο δέρμα. Στην γεύση κυριαρχούν και πάλι τα ώριμα φρούτα, η οξύτητα του είναι μέτρια και οι τανίνες του μαλακές. Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτό το οινοποιείο παράγεται το καλύτερο, κατά την γνώμη μας, ξηρό ερυθρό Λιάτικο, ο Δάφνιος. Ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα εξαιρετικό Λιάτικο!

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου.