Ούζα και τσίπουρα για τα μεζεδάκια μας

Να βάλω ένα τσιπουράκι? Πάμε για ένα ουζάκι? Είναι σίγουρα ερωτησούλες που θα τις ακούσουμε πιο συχνά αυτές τις μέρες! Η Μεγάλη εβδομάδα είναι η εβδομάδα που έχουν την τιμητική τους και τα ουζάκια και τα τσιπουράκια! Τα νηστίσιμα αυτής της εβδομάδας, τα ορεκτικά του Πασχαλινού τραπεζιού αλλά και τα όλα τα Ελληνικά μεζεδάκια βρίσκουν συχνά παρέα στα παραδοσιακά αποστάγματα σε όλη την χώρα!

Οι επιλογές αμέτρητες και όλες ‘φωνάζουν’ Ελλάδα! Διαλέξαμε 4 τσιπουράκια και δύο ουζάκια και σας τα προτείνουμε για αυτές τις ημέρες! Οτιδήποτε και να διαλέξετε εσείς, από όποιο μέρος της Ελλάδας και να είναι φροντίστε μόνο να είναι εμφιαλωμένο και αποφύγετε σε όλες τις περιπτώσεις τα χύμα, αγνώστου προελεύσεως και χωρίς κανένα έλεγχο αποστάγματα.

πατατοσαλάτα χταποδάκι ούζο τσίπουρο

Ούζο Καζανιστό, Στουπάκη
Ένα Χιώτικο κρυστάλλινο ουζάκι, από 100% απόσταξη ιδανικό για όσους τους αρέσουν τα λιγότερο γλυκά ούζα. Αρώματα γλυκάνισου, μαστίχας και εσπεριδοειδών, μαλακό στο στόμα και γλυκόπικρη επίγευση. Βάλτε του δίπλα ψαράκια τηγανητά, μύδια τηγανητά, μελιτζανοσαλάτα, ρεγγοσαλάτα, γαρίδες σαγανάκι και χταποδάκι ξυδάτο. (10,50 – 11,50 €)

Ούζο 1892, Σπέντζα
Αρωματισμένο με γλυκάνισο που καλλιεργείται στο Λισβόρι της Λέσβου, από 100% απόσταξη και 46% αλκοόλ, ένα ιδιαίτερο και σχετικά σπάνιο ούζο με έντονο και σύνθετο άρωμα, ζεστή γεύση και πικάντικη επίγευση. Συνδυάστε το με καπνιστά και παστά ψάρια, καλαμαράκια, όστρακα, μυδοπίλαφο με μπόλικο άνηθο, κολοκυθάκια τηγανητά και ελιές. (5,0 – 5,50 €)

Τσίπουρο Ηδωνικό, Κώστας Λαζαρίδης
Χωρίς γλυκάνισο θα το προτιμήσουμε! Κομψό τσιπουράκι με ευχάριστο άρωμα που θυμίζει άνθη εσπεριδοειδών και ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, βουτυράτη γεύση και φρουτώδη επίγευση. Απολαύστε το με ταραμοσαλάτα, ρεβυθοσαλάτα, φάβα, χταποδοκεφτέδες, ιμάμ και γραβιέρες πασπαλισμένες με μέλι. Θα μπορούσε να συνοδεύσει και ένα πικάντικο λουκάνικο, κεφτεδάκια ή ένα σουτζούκι. (12,0 – 13,0 €)

Τσίπουρο Σέττα, Οικογένεια Σπυρόπουλου
Μια σχετικά νέα προσπάθεια από την Εύβοια και την Οικογένεια Σπυρόπουλου, που μας προτείνει ένα ευκολόπιοτο και βουτυρένιο καθημερινό τσίπουρο με αρώματα αμύγδαλου, μέντας και βοτάνων. Δοκιμάστε το με τσίρο καπνιστό, ψητό χταποδάκι, ταραμοκεφτέδες, πιπεριές Φλωρίνης, σαγανάκια τυριών, σύγλινο, γίγαντες αλλά και ξιδάτες ελιές. (3,5 – 4,0 € 200ml)

ντολμαδάκια ούζο τσίπουρο

Τσίπουρο με γλυκάνισο, Αποστολάκη
Και ένα μυρωδάτο τσίπουρο από Μοσχάτο για τους λάτρεις του γλυκάνισου. Βότανα και αποξηραμένα άνθη κρύβονται πίσω από τα αρώματα και τις γεύσεις του γλυκάνισου και αφήνουν μία ωραία απαλή γλυκιά επίγευση. Συνδυάστε το με γαύρο μαρινάτο, πατατοσαλάτα, φασόλια μαυρομάτικα με μάραθο, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, γαρίδες τηγανητές και σουπιές.(12,0 – 13,0 € 700ml)

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, Παρπαρούσης
Δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα παλαιωμένο τσίπουρο από τις προτάσεις μας! Και αυτό είναι ένα από τα πρώτα Ελληνικά τσίπουρα που ‘μπήκαν’ σε βαρέλι. Από την ποικιλία Σιδερίτη, ένα κεχριμπαρένιο απόσταγμα με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας και καραμέλα, ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα με μπαχαρένια επίγευση. Απολαύστε το μετά το γεύμα, παρέα με καφέ, ‘άγλυκα’ γλυκά, σοκολατάκια αλλά και με ένα πούρο. (38,0 – 40,0 €)

….Μαριάννα

Η φωτογραφία είναι από το Discover Greece