Πάμε Πάρο? Θα πάμε και στο οινοποιείο Μωραΐτη!

Η Πάρος είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων! Τα γραφικά χωριά, τα λιμανάκια, η χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, οι πανέμορφες παραλίες, η νυχτερινή ζωή, η οικογενειακή ζωή και φυσικά το εξαιρετικό φαγητό είναι κάποιοι από τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το νησί. Για όσους όμως αγαπούν το κρασί, υπάρχει ένας ακόμα λόγος (σοβαρός!) για να πάμε στην Πάρο, τα κρασιά της.

paros κρασιά μωραίτης ΠΟΠ

Η οινική ιστορία της Πάρου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η σύγχρονη όμως ιστορία είναι σχετικά πρόσφατη και μετρά λίγες δεκαετίες, με την ανάπτυξη να ξεκινά για να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού. Τα πρώτα εμφιαλωμένα κρασιά κάνουν την εμφάνιση τους στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από το οινοποιείο Μωραΐτη, ενώ η μεγαλύτερη ώθηση ήρθε μετά το 1981, όταν και θεσπίστηκε η ζώνη ΠΟΠ Πάρος.

Το κλίμα στο νησί είναι ξηρό και ζεστό με λίγες βροχές και πολλά μελτέμια που δροσίζουν τους αμπελώνες κατά την διάρκεια της ημέρας. Διαθέτει δύο ζώνες ΠΟΠ, μία για λευκά και ερυθρά ξηρά κρασιά, την ΠΟΠ Πάρος και μία για τα λευκά γλυκά κρασιά ΠΟΠ Malvasia Πάρος. Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος παράγονται από την ποικιλία Μονεμβασιά ενώ τα ερυθρά από την Μανδηλαριά (η οποία πρέπει να καταλαμβάνει ποσοστό τουλάχιστον 35%) και Μονεμβασιά. Πρόκειται για την μοναδική ζώνη ΠΟΠ όπου επιτρέπεται η ανάμιξη λευκών και ερυθρών σταφυλιών. Για την ΠΟΠ Malvasia Πάρος τα κρασιά παράγονται από λιαστά σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μονεμβασιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 85% και το υπόλοιπο από λιαστά σταφύλια Ασύρτικο, ενώ πρέπει να παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Οι ζώνες περιλαμβάνουν εκτάσεις σε όλη την Πάρο αλλά και στην Αντίπαρο, ωστόσο τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας.

Ο πιο σημαντικός παραγωγός, όπου επιβάλλεται μία επίσκεψη (και παραπάνω) αν είστε στο νησί, είναι το οινοποιείο Μωραΐτη που βρίσκεται στην Νάουσα, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, εκεί που χτυπά η καρδιά του νησιού. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1910, από τον Μανώλη Μωραΐτη. Η πρώτη εμφιάλωση γίνεται το 1967 από την δεύτερη γενιά, τον Θεόδωρο Μωραΐτη. Το 1980 αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, ο Μανώλης Μωραΐτης που αναπαλαιώνει και εκσυγχρονίζει το οινοποιείο ενώ ταυτόχρονα επενδύει και δίνει ιδιαίτερη βάση στον αμπελώνα. Στο τιμόνι τώρα είναι η τέταρτη γενιά, οι δύο υιοί του Μανώλη. Ο Θοδωρής, που σπούδασε οινολογία στο ΤΕΙ Αθηνών και ο Σάββας που είναι απόφοιτος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναλαμβάνουν να εξελίξουν το οινοποιείο ακόμα περισσότερο με την διακριτική παρουσία του πατέρα τους. Τα κρασιά του οινοποιείου κυκλοφορούν ευρέως σε όλη την χώρα, ενώ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής εξάγεται.

Πάρος κρασιά μονεμβασιά μανδηλαριά

Το οινοποιείο είναι όμορφο και ‘ταιριάζει΄ με την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μουσειακά εκθέματα, όπως παλιά αντικείμενα αμπελουργίας, παλιά μηχανήματα οινοποίησης αλλά και παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές που έχουν διαμορφωθεί σε υπόγειες κάβες. Διαθέτει αίθουσες γευσιγνωσίας όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά σε τιμές από 10 έως 20 € ανάλογα με τον αριθμό των κρασιών που θα επιλέξετε, αλλά και χώρο όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος το κρασί του παρέα με αλλαντικά, τυριά, παξιμαδάκια με ντομάτα και ξινομυζήθρα, πίτες, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και άλλα νοστιμότατα μεζεδάκια. Τους καλοκαιρινούς μήνες το οινοποιείο είναι ανοιχτό μέχρι αργά το απόγευμα.

οινοτουρισμός στην Πάρο

Προγραμματίσατε μπανάκι στις Κολυμπύθρες ή στην Λάγγερι? Βάλτε στο πρόγραμμα λοιπόν και ένα ποτηράκι κρασί μετά! Όσοι μένετε στην Νάουσα μπορείτε να το κάνετε και στέκι! Έχετε στο τραπέζι σας γούνες (κολιοί που στεγνώνουν στον ήλιο), χταποδάκια, πίτες, ξεροτήγανα, ρεβίθια, χωριάτικη με ξινομυζήθρα και πολλά ακόμα ‘καλούδια’ για τα οποία φημίζεται το νησί? Συνόδευσε τα με κρασί! Παριανό (μιλάμε πάντα για εμφιαλωμένο) κρασί θα βρείτε και σε πολλά εστιατόρια του νησιού. Από αυτά αξίζει τουλάχιστον μία επίσκεψη στο Barbarossa, δίπλα στο εκκλησάκι του Άη Νικόλα, στην Μαντζουράνα ή στο Mediterraneo.

Αν και σας συστήνουμε να δοκιμάσετε-απολαύσετε όλα τα κρασιά του οινοποιείου και να επιλέξετε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο, θα σας πούμε αυτά που ξεχωρίσαμε εμείς: Το ΠΟΠ Πάρος λευκό, είναι κρασί που δηλώνει αμέσως την καταγωγή του και ακόμα και αν δεν είσαι στο νησί καταφέρνει να σε ταξιδεύει εκεί, με τον ζουμερό φρουτένιο χαρακτήρα, την διακριτική ορυκτότητα αλλά και την ζωηρή του οξύτητα. Για το Κτήμα Μωραΐτη ροζέ σας έχουμε ξαναγράψει καθώς το ξεχωρίσαμε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Drink Pink, ανάμεσα σε πολλά ακόμα κρασιά από όλη την χώρα. Το Πάρος ερυθρό με τα μαύρα φρούτα και τα βότανα, τις μαλακές τανίνες και την πολύ καλή σχέση τιμή αλλά και το πολύπλοκο Paros Reserve, που έχει την δυνατότητα να παλαιώνει και να εξελίσσεται όμορφα στον χρόνο. Για την ακρίβεια, δοκιμάσαμε ένα Paros Reserve από την χρονιά του 1995 και ήταν εντυπωσιακά ‘ζωντανό’ με αρκετό φρούτο που θύμιζε βύσσινο, γήινα στοιχεία αλλά και πολύ καλή δομή στο στόμα για ένα κρασί 22 ετών. Για το τέλος και ένα γλυκό, το Paros Malvasia 4Y από 100% Μονεμβασιά, για την ισορροπημένη γλύκα αλλά και τα υπέροχα αποξηραμένα φρούτα που συνδυάζονται με νότες μελιού και καραμέλας.

οινοτουρισμός στην Πάρο μονεμβασιά μανδηλαριά

Κλείνοντας να πούμε ότι εκτός από το οινοποιείο Μωραίτη, υπάρχει και ο Συνεταιρισμός του νησιού, του οποίου το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο και το οινοποιείο του Γιώργου Μωραίτη, που μπορείτε να το επισκεφθείτε και αυτό.