Σοκολατένιος Κορμός και Κρασί

Αντικειμενικά και υποκειμενικά, ο κορμός ή το μωσαϊκό είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων! Είναι πεντανόστιμο και το πιο εύκολο σε εκτέλεση γλυκό. Το προτιμούν άλλωστε και οι μαμάδες.

Αν και μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες ‘παραλλαγές’, τα βασικά υλικά είναι βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, μπισκότα, κακάο και ‘κονιάκ’ (δύσκολα θα βάλει κάποιος cognac στο γλυκό, αλλά ένα brandy με συνηθέστερο το metaxa) ή ρούμι. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά, με αρκετά πικρά στοιχεία και έντονη μπισκοτένια αίσθηση που αγκαλιάζεται από το ποτό που έχει χρησιμοποιηθεί.

Το κρασί που αναζητάμε για να ταιριάξει με τον κορμό πρέπει να είναι γλυκό, με αρώματα ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών, ενώ η παρουσία της οξύτητας και οι απαλές τανίνες θα εναρμονιστούν πλήρως, θα το δροσίσουν και θα μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Αν ο κορμός μας είναι ‘φουλ’ στο κακάο και με αρκετό brandy/ρούμι προτείνουμε ένα Tawny Port ή μια γλυκιά Μαυροδάφνη. Για πιο ‘παιδικούς’ κορμούς με περισσότερο βουτυρομπισκοτένια γεύση προτείνουμε ένα Vinsanto ή το Samos Nectar. Για κάτι ακόμα πιο ‘χαλαρό’ μπορούμε να πιούμε και ένα Brachetto (γλυκό ροζέ ή ερυθρωπό αφρώδες).

Στο συγκεκριμένο γλυκό, θα μπορούσαμε να πιούμε και ένα λικεράκι όπως το Kahlua, να βγάλουμε το καλό μας απόσταγμα (Cognac ή ρούμι) από το ντουλάπι, ή να πειραματιστούμε με μία ‘μαύρη’ μπύρα Guiness.

Και οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

  • Tawny Port, Graham’s
  • 10Y Tawny Port, Fonseca
  • Χόρταις, Κτήμα μερκούρη
  • Σάμος Νέκταρ
  • Vinsanto, Santos
  • Brachetto D’ Acqui, Gancia