Σολομός και κρασί

Ο σολομός είναι ένα έδεσμα αγαπημένο όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο είναι και γιορτινό και θα έχει θέση και στο Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Είναι το ψάρι άλλωστε που μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα και να το μαγειρέψουμε (ή να το σερβίρουμε) με άπειρες συνταγές.

σολομός μαριναρισμένος με κρασίΤο βασικό στοιχείο όλων των πιάτων με σολομό είναι η λιπαρότητα, οπότε όλα τα κρασιά που θα επιλέξετε και θα σας προτείνουμε πρέπει να έχουν υψηλή οξύτητα για να ‘σβήσουν’ την λιπαρότητα.

Ωμός σολομός

Τον ωμό σολομό μπορούμε να τον βρούμε σε πολλές συνταγές: μαριναρισμένο με μυρωδικά ή με κάποια όξινη σάλτσα, sashimi, tartare και σε πολλές ακόμα. Όπως και να διαλέξετε να τον απολαύσετε προτείνουμε να τον συνοδεύσετε με ένα λευκό κρασί με μέτρια προς υψηλή αρωματική ένταση (την υψηλή οξύτητα την θεωρούμε δεδομένη) και σώμα, όπως ένα Ασύρτικο ή ένα Chardonnay αλλά και ένα ροζέ κρασί.
Οι επιλογές: Σαντορίνη Santos και Ίαμα ροζέ Βρυνιώτη
.

Καπνιστός σολομός & σολομός με ζυμαρικά

Αν ο σολομός είναι καπνιστός μπορούμε να πάμε σε ένα πιο πλούσιο λευκό κρασί με βαρέλι για να θα ‘δέσει’ με τον καπνιστό χαρακτήρα του ψαριού. Ο σολομός με τα ζυμαρικά είναι ένα ακόμα πληθωρικό πιάτο όπου συνήθως περιέχει και κρέμα γάλακτος. Η ιδανική επιλογή για αυτές τις παραλλαγές είναι ένα γεμάτο βαρελάτο Chardonnay αλλά και ένα σχετικά πλούσιο ροζέ. Με τα ίδια κρασιά θα απολαύσουμε και μπρουσκετάκια σολομού με κρεμώδη τυριά.
Οι επιλογές: Chardonnay Γεροβασιλείου και Domaine Costa Lazaridi – Merlot rose
.

ζυμαρικά με κρασίΣολομός ψητός

Για σολομό ψητό είτε το σερβίρουμε με λαχανικά είτε με μία πλούσια σάλτσα προσανατολιζόμαστε πάλι σε κρασιά με πλούτο και λιπαρότητα όπως ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay αλλά και ένα γεμάτο ροζέ. Ο σολομός είναι από τα ψάρια που μπορείτε να το συνοδεύσετε και με ένα κόκκινο κρασί με μέτριο επίπεδο τανινών όπως ένα Pinot Noir ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο.
Οι επιλογές: Chateau Magneau Cuvee Julien Blanc και Bourgogne Rouge Domaine Faiveley
.

Σολομός και αφρώδη

Εκτός από όλα αυτά τα κρασιά που αναφέραμε, ένας κλασικός συνοδός του σολομού σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος είναι τα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο και ιδιαίτερα οι Σαμπάνιες. Επιλέξτε ένα λευκό κρασί για τα πιάτα με ωμό σολομό και ένα ροζέ αφρώδες για τον μαγειρεμένο.
Οι επιλογές: Champagne Palmer Brut Reserve και Franciacorta rose, Montesina, Antinori