Τα ιδανικά κρασιά για κοτοπουλάκι με πατατούλες στον φούρνο

Πολλά μπορούμε να γράψουμε για αυτό το φαγητό! Είναι κυριακάτικο και καθημερινό, είναι μαμαδίστικο αλλά και φοιτητικό, είναι οικονομικό και αν και δεν του φαίνεται είναι και αρωματικό! Σκεφτείτε πόσες φορές έχει ‘απλωθεί΄ η μυρωδιά του σε όλη την πολυκατοικία (ή την γειτονιά) και το έχετε λιγουρευτεί γιατί δεν έρχεται από την δική σας κουζίνα!

Εδώ που τα λέμε είναι και εύκολο. Πετάμε μέσα τις κομμένες πατατούλες, το κοτοπουλάκι, ανακατεύουμε με αλατοπίπερο, λεμόνι και ριγανίτσα, μπαίνει στον φούρνο για ένα δυωράκι και έτοιμο το φαγητό! Μέχρι και καφεδάκι με τον κολλητό ή την κολλητή πίνουμε αν το βάλουμε σε σιγανή φωτιά, ακόμα και μέχρι την κάβα προλαβαίνουμε να πάμε για να επιλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για να το συνοδεύσουμε. Πριν πάμε όμως ας δούμε τι κρασιά θα αναζητήσουμε.

Στην ‘απλή’ εκδοχή αυτού του φαγητού έχουμε το κοτόπουλο που είναι ένα άπαχο λευκό κρέας, τις πατάτες, λεμόνι, αλατάκι, πιπεράκι και ρίγανη. Στις πιο ‘σύνθετες’ εκδοχές μπαίνουν και υλικά όπως σκόρδο, μουστάρδα, δεντρολίβανο και μέλι.

Αφού μιλάμε για λευκό κρέας και λεμόνι θα προσανατολιστούμε κυρίως προς λευκά ξηρά κρασιά. Δεν θα πάμε σε ελαφριά λευκά κρασιά αλλά σε κρασιά με μέτριο ή γεμάτο σώμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Σε ποικιλίες όπως το Σαββατιανό ή το Chardonnay θα βρούμε αρκετές λύσεις όπως και στο Βιδιανό, την Μαλαγουζιά και το Viognier, ειδικά για τις πιο πικάντικες συνταγές. Φυσικά και συνδυασμοί όλων αυτών των ποικιλιών θα μπορούσαν να συνοδεύσουν το κοτοπουλάκι μας. Θα μπορούσαμε να δούμε και βαρελάτες εκδοχές για τα πιο έντονα πιάτα, όπως αυτά με το σκόρδο ή την μουστάρδα. Αν βάλετε και μπόλικο δεντρολίβανο δοκιμάστε και το Δαφνί.

Τα ροζέ κρασιά θα μπορούσαν επίσης να συνοδεύσουν το κοτόπουλο με τις πατατούλες αρκεί να είναι ξηρά. Αν επιθυμήσετε ερυθρό κρασί επιλέξτε ένα κρασί με μέτριο προς ελαφρύ σώμα, με μέτριο επίπεδο τανινών και αρκετή οξύτητα. Ένα Pinot Noir, ένα Beaujolais ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο θα ήταν καλές επιλογές. Kαι αν θέλετε να πειραματιστείτε ακόμα περισσότερο, επιλέξτε ένα μπισκοτένιο αφρώδες κρασί φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο.

Και όπως πάντα, οι συγκεκριμένες προτάσεις:

Μαλαγουζιά Κίτρους

Cotes du Rhone blanc, E.Guigal

Δαφνί Λυραράκη

Σαββατιανό Βαρέλι Παπαγιαννάκος

Άναξ, Αντωνόπουλου

Amalia ροζέ, Τσέλεπος

Petit Fleur, Παρπαρούση