Τα καινούρια κρασιά που ξεχώρισαν στο Οινόραμα

Το τρίτο και τελευταίο κείμενο από τα κρασιά που ξεχώρισαν στο Οινόραμα αφορά καινούριες προτάσεις των Ελλήνων παραγωγών! Και δεν ήταν λίγες αυτές! Από όλα τα χρώματα, σε όλα τα στυλ και σε όλα τα εύρη τιμών. Κάποια ξεχώρισαν από τώρα και θα τα βρείτε παρακάτω. Κάποια ήθελαν τον ‘χρόνο’ τους και ίσως τα δούμε σε επόμενα κείμενα. Υπάρχουν και κάποια βέβαια που θέλουν πολύ δουλειά ακόμα. Και γράφεται για τρίτη φορά, ότι σίγουρα μας έχουν ξεφύγει και καινούρια κρασιά που αξίζουν τον κόπο αλλά δεν δοκιμάσαμε! Ακόμα και οι τρεις ημέρες που διήρκεσε, ήταν τελικά λίγες για την μεγαλύτερη έκθεση κρασιού Ελληνικών κρασιών!

Ας δούμε τα κρασιά:

Le Grand Blanc, chateau porto carrasChateau Le Grand Blanc, Chateau Porto Carras

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το λευκό αδερφάκι του ιστορικού κρασιού Chateau Porto Carras είναι πλέον γεγονός! Η πρώτη εσοδεία του είναι το 2015 και μόλις κυκλοφόρησε σε ‘αριστοκρατική’ φιάλη magnum. Ένα υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς (34%), Ασύρτικου (33%) αλλά και της ερυθρής ποικιλίας Λημνιό (33%), με στόφα μεγάλου κρασιού! Φίνα αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, ορυκτών, ξηρών καρπών και βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο, με αναζωογονητική οξύτητα, πολύ καλά ενσωματωμένα τα στοιχεία της δρυός και επίγευση που διαρκεί. Είναι σίγουρα από τα κρασιά που αξίζει να δούμε την εξέλιξη τους στον χρόνο! O αριθμός των φιαλών είναι περιορισμένος (περίπου 1300) και η τιμή του θα είναι γύρω στα 50€.

Σαββατιανό Naked Truth 2016, Μυλωνάς

Oι παραγωγοί της Αττικής είναι αποφασισμένοι να πάνε το Σαββατιανό πολύ ‘παρακάτω’ και συνεχώς πειραματίζονται για να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους. Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια ο Σταμάτης Μυλώνας, οινοποιεί ένα Σαββατιανό προερχόμενο από αμπέλια με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (μόνο 180kg ανά στρέμμα) που ζύμωσε για 10 μέρες σαν ερυθρό κρασί, μαζί με τις φλούδες. Το χρώμα του είναι βαθύ, τα αρώματα του θυμίζουν ώριμα φρούτα όπως μήλο και βερίκοκο, φυτικά στοιχεία και κάποιες νότες αποξηραμένων φλουδών εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι πλούσιο αν και έχει μόνο 12% αλκοόλ, η οξύτητα του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της ποικιλίας, με μια ιδέα τανινών να κάνει την εμφάνιση της στο τελείωμα. Η τιμή του θα είναι περίπου 10 €.

Ν Α 2016, Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Το να βρίσκονται τα κρασιά τους Γιώργου Τσιμπίδι στις λίστες αυτών που ξεχώρισαν σε μία έκθεση είναι αναμενόμενο, αφού το portfolio του μετράει τουλάχιστον 19 κρασιά και έχουν όλα μεγάλο ενδιαφέρον! Ανάμεσα σε αυτά δοκιμάσαμε και μία ολοκαίνουρια μονοποικιλιακή Μονεμβασιά, μια ποικιλία  που το οινοποιείο αξιοποιεί για πολλά χρόνια αλλά συνήθως σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες. Το NA που σημαίνει Νοτιοανατολικά, ήταν απολαυστικότατα καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χυμώδες λευκό κρασί γεμάτο με αρώματα και γεύσεις κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λουλουδιών, φρεσκάδα στο στόμα με μέτριο σώμα και κάποιες νύξεις ορυκτών στην επίγευση, που έχει διάρκεια πολύ μεγαλύτερη από ότι περιμένεις από ένα κρασί στα 7€.

greco di tufo παπαγιαννάκοςGraeco Παπαγιαννάκος 2016, Παπαγιαννάκος

Σε αυτό το Οινόραμα ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είχε δύο νέα κρασιά να μας προτείνει! Ένα πολύ καλό ‘φυσικό’ Σαββατιανό και το Graeco! Θα σταθούμε όμως στο Graeco καθώς πρόκειται για την πρώτη απόπειρα οινοποίησης του Greco di Tufo και άρεσε πολύ! Ένα αρκετά φρέσκο και ντροπαλό ακόμα κρασί, με αρώματα ροδάκινου, μήλου και αχλαδιού αλλά και κάποιες γήινες νύξεις που μας παραπέμπουν σε πέτρα, μέτριο σώμα και λεμονάτη επίγευση. Η πρώτη ένδειξη είναι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί για 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Τιμή περίπου στα 10€.

Φιλοσοφία 2016, Lacovino

Εδώ δεν πρόκειται μόνο για καινούριο κρασί αλλά και για καινούριο οινοποιείο, το Lacovino που βρίσκεται στο Βλαχιώτη Λακωνίας και ξεκίνησε την λειτουργία του μόλις το 2015. Από τα κρασιά του ξεχώρισε η ‘Φιλοσοφία’, ένα αρωματικό και ζουμερό χαρμάνι Μονεμβασιάς και Κυδωνίτσας γεμάτο με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, κυδωνιού, ανθικών στοιχείων αλλά και με νύξεις ορυκτότητας, φρεσκάδα στην γεύση και απολαυστική επίγευση που διαρκεί. Η τιμή του είναι περίπου στα 20 €.

Viognier 2016 και Grenache Rouge 2016, Λύκος

Για τα 2 καινούρια κρασιά του οινοποιείου Λύκος, το Viognier και το Grenache Rouge υπάρχει πρόσφατο άρθρο οπότε δεν χρειάζεται να γραφτεί κάτι παραπάνω! Αν δεν έχετε διαβάσει το σχετικό κείμενο, διαβάστε εδώ γιατί τα κρασιά είναι εξαιρετικά.

merlin, merlot,  ράπτηςMerlin 2016, Ράπτης

Το Merlin είναι ένα ελκυστικότατo ροζέ κρασί από Merlot που δεν ακολούθησε την μόδα των απαλών ροζέ κρασιών, στο στυλ των ροζέ της Προβηγκίας αλλά έχει ένα πιο βαθύ τριανταφυλλί χρώμα. Τα αρώματα του και οι γεύσεις του είναι φρουτένιες και μας θυμίζουν κεράσια, φράουλες και βύσσινα μαζί με νότες καραμέλας βουτύρου και τριαντάφυλλου. Στο στόμα είναι δροσερό και ισορροπημένο με αρκετά γλυκά μπαχάρια να εμφανίζονται στην επίγευση. Τιμή περίπου στα 12€.

Lexis M 2014, Ζαχαριάς

Δεν έχει ετικέτα ακόμα, δεν έχει οριστεί η τιμή της, έχει όμως φινέτσα, δύναμη και προοπτική! Η Μαυροδάφνη είναι σπουδαία ποικιλία και αποδεικνύεται όχι μόνο από τα γλυκά κρασιά αλλά και από τα ξηρά κρασιά που βγαίνουν συνεχώς και κερδίζουν την προτίμηση όλων των οινόφιλων. Μία από αυτές που θα μας απασχολήσει πολύ είναι η καινούρια  Μαυροδάφνη από το Κτήμα Ζαχαριά στην Νεμέα, για το φρουτώδες και βοτανικό της αρωματικό προφίλ, που έχει δέσει όμορφα με τα στοιχεία της δρυός, το νεύρο στο στόμα και την συμπύκνωση  του φρούτου. Η τιμή της αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 15 – 17 €.

.

….Μαριάννα