Τα ‘κρασιά των βουνών’ που ξεχωρίσαμε!

Την Κυριακή (20 Νοεμβρίου) στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη έκθεση της ένωσης οινοπαραγωγών της Κεντρική Ελλάδας, με την συμμετοχή 21 παραγωγών από τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας και το όνομα ‘τα κρασιά των βουνών’.

Πήγαμε, δοκιμάσαμε, ακούσαμε και επιβεβαιώσαμε ότι η Κεντρική Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς και έχει πολλές δυνατότητες! Οι σπάνιες γηγενείς ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, το Μούχταρο και το Βραδυανό κερδίζουν έδαφος, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά! Η Μαλαγουζιά κυριαρχεί σε όλο τον αμπελώνα και δίνει αξιόλογα κρασιά! Και από ότι φαίνεται το 2016 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την ποικιλία. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε έστω και ένα Κτήμα από αυτά που συναντήσαμε στην έκθεση, που να μην έχει έστω και ένα κρασί που να μην συμμετέχει η Μαλαγουζιά. Στις κόκκινες κυριαρχεί μία ερυθρή διεθνής ποικιλία, το Syrah που έχει δώσει πολλά μεγάλα κρασιά!

Ξεχωρίσαμε 8 κρασιά και σας τα προτείνουμε! Τα κόκκινα είναι περισσότερα, γιατί αν και είδαμε πολύ ωραίες προσπάθειες, τα καινούρια λευκά του 2016 θέλουν λίγο χρόνο ακόμα!

Δύο Ποτάμια 2016, Σαμαρτζής
Από Λευκή Κοντούρα, όπως καλείται το Σαββατιανό στην Άσκρη της Βοιωτίας, ένα ζουμερό καθημερινό κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας! Αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, με όμορφες ανθικές νότες, φρεσκάδα στην γεύση και ευχάριστη επίγευση.
.
Μαλαγουζιά 2016, Λύκος
Αν και φρεσκοεμφιαλωμένη αυτή η Μαλαγουζιά, έχει αρχίσει να υπόσχεται πολλά! Στο οινοποιείο Λύκος στην Κεντρική Εύβοια ποντάρουν στην Μαλαγουζιά και τους ‘βγαίνει’. Κομψή και δροσερή, γεμάτη με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, βοτάνων και άσπρων λουλουδιών και παιχνιδιάρικη επίγευση. Επιβεβαιώνει και την γενική εικόνα ότι η χρονιά ευνόησε την ποικιλία.
.
Pine Forest 2015, Αμπελώνες Γκίκα
Μία μοντέρνα ρετσίνα από Ασύρτικο από το οινοποιείο Γκίκα! Το άρωμα της ρετσίνας είναι διακριτικό αφήνοντας να ξεδιπλωθούν και τα υπόλοιπα αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού όπως τα γλυκά φρούτα και τα βότανα. Αν εξακολουθείτε να βλέπετε επιφυλακτικά τις Ρετσίνες, δοκιμάστε αυτό το κρασί και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη!
.
Syrah 2013, Κτήμα Αβαντίς
Σταθερή αξία και value for money το ‘βασικό’ Syrah από το Κτήμα Αβαντίς με φινετσάτο άρωμα γεμάτο φρεσκάδα και πιπεράτη επίγευση! Είναι βέβαια αναμενόμενο να είναι κάποιο από τα Syrah του Απόστολου Μούντριχα στα κρασιά που ξεχωρίσαμε! Θα μπορούσαν να είναι και όλα! Ίσως αν δεν είχε πιστέψει τόσο πολύ στην ποικιλία, να μην είχε τόσο μεγάλη παρουσία στην Κεντρική Ελλάδα.
.
Λημνιώνα 2014, Ζαφειράκη
Παρακολουθούμε την Λημνιώνα του Ζαφειράκη από τον Τύρναβο από την πρώτη χρόνια που κυκλοφόρησε! Και σχεδόν όλα τα κρασιά ήταν εξαιρετικά! Το 2014 όμως ξεπερνάει όλες τις υπόλοιπες! Φρέσκα και έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μαζί με βότανα, γη αλλά και κάποιες ανθικές νύξεις. Στο στόμα οι τανίνες είναι βελούδινες και η επίγευση του μακρά! Ίσως η πιο σπουδαία γηγενείς ερυθρή ποικιλία της Κεντρικής Ελλάδος μέχρι τώρα!
.
Βραδυανό Wild 2014, Βρυνιώτης
Η πρώτη χρονιά του μοναδικού ερυθρού μονοποικιλιακού κρασιού από Βραδυανό ήταν το 2013 και μας άρεσε. Το 2014, έχει εξελιχθεί ακόμα πιο όμορφα, με έντονα αρώματα κράνων, λουλουδιών και βοτάνων, αισθητές τανίνες και επίγευση που διαρκεί! Προέρχεται από την Βόρεια Εύβοια και από το Οινοποιείο Βρυνιώτη που επενδύει πολλά σε αυτή την ποικιλία που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον!
.
Syrah Χίλια Σταφύλια 2015, Καραδήμος
Το να βρίσκουμε ένα Syrah από την χρονιά του 2015, με τέτοιο όγκο και πλούτο αλλά και τόσο έτοιμο για να το πιούμε δεν είναι εύκολο! Και όμως το βρήκαμε στον Δημήτρη Καραδήμο! Εκπληκτικό κρασί με άφθονα αρώματα σκούρων φρούτων, μπαχαρικών και λουλουδιών με ωραία σοκολατένια επίγευση!
.
Οπούς ίβ 2004, Κτήμα Χατζημιχάλη
Το έχουμε ξαναγράψει! Ένα από τα καλύτερα ερυθρά κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα, από μία διεθνή ποικιλία το Cabernet Franc! Με τόση φρεσκάδα που νομίζεις ότι έχουν κάνει λάθος στην ετικέτα και αντί για 2004 έχουν γράψει 2014! Και όμως αυτό το κρασί είναι 12 ετών και έχει αναπτύξει εξαιρετική πολυπλοκότητα και φινέτσα! Σίγουρα θα μιλάμε για αυτό για άλλη μία δεκαετία!