Τι θα πιούμε με χωριάτικα λουκάνικα στα κάρβουνα?

Υπάρχει καλύτερος ‘μεζές’ από ένα χωριάτικο λουκάνικο στα κάρβουνα δίπλα από ένα τζάκι? Ξεροσφύρι τα λουκάνικα δεν γλιστράνε! Και αν είμαστε μέσα στο καταχείμωνο και δεν θέλουμε να πιούμε μπίρα, ποια κρασιά θα τα συνοδεύσουν?

Υπάρχουν πολλά είδη λουκάνικων ανά τον κόσμο! Από όλα τα είδη κρεάτων, λευκών ή κόκκινων. Εμείς όμως προτιμάμε και θα μιλήσουμε για τα Ελληνικά χωριάτικα λουκάνικα που στην συντριπτική πλειοψηφία τους φτιάχνονται από χοιρινό. Αυτά με το πράσο ή με το πορτοκάλι, το μάραθο ή το θρούμπι, τα καπνιστά, τα Μετσοβίτικα, τα Κρητικά, με σκόρδο ή με κρασί ή με όποια άλλη παραλλαγή μας αρέσουν!

Τα λουκάνικα αυτά είναι πικάντικα, αλμυρά, λιπαρά και πλούσια στην γεύση. Λόγω του πικάντικου χαρακτήρα θα αποφύγουμε τα σούπερ πληθωρικά ερυθρά κρασιά, με έντονο βαρέλι και υψηλό αλκοόλ και θα ψάξουμε ερυθρά κρασιά με αρκετό φρούτο, οξύτητα και μαλακές τανίνες.

Ένα χυμώδες και φρουτώδες Αγιωργίτικο με μέτριο σώμα και βελούδινες τανίνες είναι η πρώτη μας επιλογή. Ένα μπαχαρένιο, σχετικά φρέσκο και φρουτώδες Syrah θα ήταν επίσης μία ωραία επιλογή, όπως και ένα χαρμάνι του με Grenache προσανατολιζόμενοι προς τον Νότιο Ροδανό ή με Κοτσιφάλι αν πάμε προς Κρήτη μεριά. Το Pinotage είναι μία ακόμα ποικιλία που στην πιο ‘light’ εκδοχή του θα συνδυαστεί όμορφα με μια ποικιλία χωριάτικων λουκάνικων.

Τα πλούσια ροζέ κρασιά, ίσως με ελάχιστα υπολειπόμενα σάκχαρα, θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τις πιο πικάντικες εκδοχές λουκάνικων, ή να είναι η εναλλακτική για όσους δεν αγαπούν τα κόκκινα κρασιά.

Τα λευκά κρασιά με εξαίρεση ένα πληθωρικό, φουλ στο φρούτο και με πολύ διακριτικό βαρέλι λευκό, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να τα βγάλουν πέρα με ένα χωριάτικο Ελληνικό λουκάνικο. Αν μιλούσαμε για λουκάνικα τύπου Γερμανίας, λευκά κρασιά από Riesling ή Pinot Grigio για παράδειγμα, θα ήταν ιδανικότερη επιλογή από ένα κόκκινο.

Για όσους αγαπούν τα μοσχαρίσια λουκάνικα, τα κόκκινα μαλακά φρουτώδη κρασιά είναι μάλλον μονόδρομος. Τα Syrah θα ήταν και εδώ μία καλή επιλογή όπως και μία Λημνιώνα ή ένα φρέσκο Malbec.

Τα δοκιμασμένα:

Φτέρη, Αγιωργίτικο Τρουπή
Thema ερυθρός, Κτήμα Παυλίδη
Κοτσιφάλι-Syrah, Λυραράκης
Les Meysonniers rouge, Crozes Hermitage, M. Chapoutier
Pinotage, Landskroon
Τέχνη Αλυπίας ροζέ, Τέχνη Οίνου