Τι κρασί να πιούμε με το παστίτσιο?

Όταν ξεκινήσαμε αυτή την στήλη, του συνδυασμού κρασιού και φαγητού, ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό και οι περισσότεροι απάντησαν μακαρόνια με κιμά! Μαντέψτε ποιο φαγητό ήρθε δεύτερο, με μικρή διαφορά! Το παστίτσιο!

Αναμενόμενα αγαπημένο και αυτό από μικρούς και μεγάλους! Κυριακάτικο, μαμαδίστικο ή όπως αλλιώς το πούμε, το σίγουρο είναι ότι και στο άκουσμα και μόνο αρχίζουν τα γουργουρητά!! Πόσο μάλλον αν το μυρίζουμε και το γευόμαστε! Αν και υπάρχουν πολλές ‘πειραγμένες’ συνταγές αυτού του πιάτου, εδώ θα συζητήσουμε για μία κλασική συνταγή. Δεν θα βάλουμε μανιτάρια αντί για κιμά, ούτε σόγια, ούτε λαχανικά και άλλα ευφάνταστα υλικά.

Θα πάρουμε σαν βάση την συνταγή του Τσελεμεντέ που ‘αντέγραψαν’ πολλές μαμάδες και γιαγιάδες! Και αυτή περιέχει: Χοντρά μακαρόνια περιχυμένα με λιωμένο βούτυρο, μοσχαρίσιο κιμά με κρεμμύδι σβησμένο με λευκό κρασί και μαγειρεμένο με ντομάτα, βουτυράτη μπεσαμέλ με μπόλικο μοσχοκάρυδο και από πάνω την κρούστα με το τριμμένο τυρί και το επιπλέον μοσχοκάρυδο!

Πιάτο αρωματικό, λιπαρό, κρεμώδες, πλούσιο και χορταστικό! Θα ψάξουμε να βρούμε τον ιδανικό συνδυασμό στα κόκκινα κρασιά με μέτριο προς γεμάτο σώμα, αρκετή οξύτητα, μαλακές τανίνες και αν είναι δυνατό αρώματα γλυκών μπαχαρικών.

Τα γλυκά μπαχάρια που βγάζει το Αγιωργίτικο, οι βελούδινες τανίνες του και η αισθητή οξύτητα του, το κάνουν ιδανική ποικιλία για το παστίτσιο! Οπότε μία ζουμερή Νεμέα θα είναι η πρώτη μας επιλογή και μετά ένα ωραίο χαρμάνι, με Αγιωργίτικο ή όχι, με αυτά τα χαρακτηριστικά. Το έχουμε δοκιμάσει και με Λημνιώνα και πήγαινε εξαιρετικά! H ποικιλία άλλωστε διαθέτει φρούτο, κομψές τανίνες και οξύτητα. Αν θέλουμε να ψάξουμε εκτός Ελλάδας, μπορούμε να πάμε σε ένα Chianti (Sangiovese δηλαδή) αλλά και σε ένα Pinot Noir από παλαιό ή Νέο Κόσμο.

Αν κάποιος δεν θέλει κόκκινο κρασί, θα πάμε σε λευκό κρασί αφήνοντας στην άκρη τελείως τα ροζέ κρασιά! Συγκεκριμένα θα αναζητήσουμε πλούτο στο λευκό κρασί, λιπαρότητα, κρεμώδη υφή και ικανή οξύτητα! Ένα Chardonnay με όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι ή και πάλι ένα βαρελάτο χαρμάνι θα μπορέσουν να τα βάλουν με τον πλούτο αυτού του πιάτου.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

Νεμέα Μητραβέλα

Κτήμα Σγουρίδη ερυθρός (Παμίδι, Syrah)

Λημνιώνα Ζαφειράκη

Bourgogne Rouge, Domaine Faiveley

Chardonnay, Κτήμα Άλφα

Signos de Origen, Emiliana  (Chardonnay, Marsanne, Roussanne, Viognier)