Το νέο ‘αίμα’ του Κτήματος Θεόπετρα

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα ερυθρό χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Syrah, ένα ροζέ αφρώδες από Λημνιώνα και ένα λευκό κρασί από Vermentino? Είναι νέα κρασιά που τα οινοποιεί και τα τρία, μία γυναίκα, η Ιωάννα Τσιλιλή που συνεχώς πειραματίζεται και μας κρατάει σε εγρήγορση, από αμπελώνες στα Μετέωρα.

24, tsililisΗ οικογένεια Τσιλιλή, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχει μπει δυναμικά και στη παραγωγή κρασιών. Στο Κτήμα Θεόπετρα στα Μετέωρα, με ένα αμπελώνα 200 στρεμμάτων, μας προσφέρει συνεχώς νέες προτάσεις, τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες.

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το 24, ένα ενδιαφέρον ερυθρό χαρμάνι των διεθνών ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Syrah από αμπελώνες γύρω από τους βράχους των Μετεώρων. Το κρασί ζύμωσε και ωρίμασε για 24 μήνες σε δρύινες δεξαμενές και στην συνέχεια ωρίμασε για άλλους 24 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τα αρώματα της δρυός, όπως η βανίλια και ο καφές, είναι αισθητά και ντύνονται με αρώματα μαύρων φρούτων, δέρματος, βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με αρκετές αλλά μαλακές τανίνες και μακρά βανιλάτη επίγευση. Η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας είναι το 2010. Θεωρούμε ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί για μια δεκαετία ακόμα.

edenia sparkling Λίγο πριν τις γιορτές κυκλοφόρησε ένα ροζέ αφρώδες κρασί από την χρονιά του 2013. Μπορείτε να μαντέψετε την ποικιλία από την οποία παράχθηκε? Ας το πάρει το ποτάμι καλύτερα! Είναι από την ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια κινδύνευε με εξαφάνιση. Έχουμε δει την ποικιλία σε ερυθρά μονοποικιλιακά, χαρμάνια αλλά και ροζέ κρασιά. Η Ιωάννα, πήγε πολύ παρακάτω και δημιούργησε το Edenia, ένα ροζέ ξηρό αφρώδες που παρέμεινε για 14 μήνες παρουσία των οινολασπών σε δεξαμενές υψηλής πίεσης. Ευχάριστα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών, ευγενικές φυσαλίδες, ανεπαίσθητες τανίνες, δροσιά και μια μπισκοτένια επίγευση.

Τώρα μένει να δούμε και ένα γλυκό κρασί από Λημνιώνα! Ιωάννα?

Έχετε ακούσει την ποικιλία Vermentino?  Ήρθε η ώρα όχι μόνο να την ‘ακούσετε’ αλλά και να την δοκιμάσετε και σε Ελληνική εκδοχή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο Ελληνικό κρασί από Vermentino, μια μεσογειακή ποικιλία που συναντάμε κυρίως στην Σαρδηνία και την Κορσική. Είναι ποικιλία που αγαπά τα ζεστά κλίματα και βρίσκει ‘πρόσφορο’ έδαφος στους αμπελώνες του Κτήματος Θεόπετρα. Το 30% του κρασιού ωρίμασε σε καινούρια γαλλικά βαρέλια και το υπόλοιπο σε δεξαμενή. Εμφανίζει αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, με διακριτικές νότες βοτάνων. Στο στόμα είναι δροσερό, με απαλή και ευχάριστη οξύτητα και βοτανική επίγευση.

Στο 24, βάλτε δίπλα πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων ή ψητά στα κάρβουνα. Πιείτε το Edenia με πιάτα θαλασσινών ή με λευκά κρέατα με λεμονάτες ή σάλτσες φρούτων. Το Vermentino θα σταθεί καλά πιάτα λαχανικών και κοτόπουλου.

Και τα τρία κρασιά φέρνουν την ένδειξη ΠΓΕ Μετέωρα. Το 24 έχει τιμή περίπου 30 ευρώ, Edenia 22,0€ και το Vermentino στα 16,0-17,0 €