Φιλετάκι με μανιτάρια και φρέσκο πιπεράκι? Και τι κρασί?

Να είχαμε ένα rare (άντε και medium rare) φιλέτο με μανιτάρια και φρέσκο πιπεράκι από πάνω!Κλασικό πιάτο! Εκλεπτυσμένο. Οι γιορτές πλησιάζουν άλλωστε και ίσως κάποιοι το επιλέξετε για το γιορτινό σας τραπέζι. Και για ένα τέτοιο πιάτο δεν θα μπορούσαμε να μην επιλέξουμε και ένα εκλεπτυσμένο κρασί, ειδικά αν το ‘σετάκι΄ προορίζεται για εορταστικές περιστάσεις!

Οι συνταγές και οι παραλλαγές είναι αρκετές, αλλά τα βασικά υλικά συνήθως είναι το κόκκινο κρέας, βοδινό για την ακρίβεια, τα μανιτάρια, το κρασί που συχνά χρησιμοποιείται και το πιπεράκι. Για να βρούμε τους ‘ιδανικούς’ συνδυασμούς, θα σκεφτούμε το ψητό φιλέτο και το μανιτάρι με την σάλτσα του. Τώρα θα μας πείτε τι μανιτάρι θα βάλουμε! Για να βγούμε από την δύσκολη θέση… και να πρέπει να προτείνουμε διαφορετικό κρασί για κάθε είδος μανιταριού, ας πούμε ότι το πιάτο έχει διάφορα είδη μανιταριού!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κινηθούμε στο ‘ερυθρό’ χρώμα! Και στην κατηγορία των κρασιών με τουλάχιστον μέτριο σώμα. Δεν θα φτάσουμε βέβαια σε κρασιά με πολύ υψηλό  αλκοόλ και ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο τανινών. Θα εστιάσουμε στο φρούτο αφού έχουμε αρκετό umami στο πιάτο, ενώ θα αποφύγουμε και τα πολύ ‘βαρελάτα’ κρασιά.

Η πρώτη ποικιλία που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Syrah, σε μία κομψή και πιπεράτη εκδοχή με μπόλικο φρούτο και κλείνοντας το μάτι προς τον Παλαιό Κόσμο. Ιδίως στις ‘πιρουνιές’ που το πιπέρι θα σκάει μέσα στο στόμα, ο συνδυασμός με ένα τέτοιο Syrah θα σας ξετρελάνει! Είναι δοκιμασμένο! Σίγουρα ένα Bordeaux από την αριστερή όχθη, όπου το Cabernet Sauvignon κυριαρχεί, με κάποια χρόνια στην πλάτη του και λίγο γήινο χαρακτήρα θα ήταν επίσης ένας υπέροχος συνδυασμός. Για πιο ‘προσιτές’ λύσεις, σίγουρα θα βρούμε πολλά Ελληνικά κρασιά από ποικιλίες του Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Merlot) ή χαρμάνια με Ελληνικές που θα δέσουν όμορφά όπως ένα Cabernet Sauvignon με Αγιωργίτικο. Σκεφτόμαστε και μία Reserva ή Gran Reserva Rioja, Tempranillo δηλαδή, με τουλάχιστον 10 χρόνια στην πλάτη της. Σε ελληνική ποικιλία, μας ταιριάζει η Μαυροδάφνη, μόνη της ή σε κάποιο χαρμάνι.

Και οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

Άγιος Χρόνος, Αβαντίς

Crozes Hermitage Rouge Laya, Cave Yves Cuilleron

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό

Οργίων, Σκλάβος

Τέχνη Αλυπίας Ερυθρός, Τέχνη Οίνου

Rioja Gran Reserva, Marques De Caceres

Château Cantenac Brown, Margaux (από το 2009 τουλάχιστον και πίσω)

….Μαριάννα