Ψητό καλαμάρι και κρασί!

Πάμε στον ψαρά, παίρνουμε ένα (και παραπάνω…) μεγάλο καλαμάρι, το καθαρίζουμε (ο ψαράς μάλλον…) και το αλατίζουμε. Ανάβουμε τα κάρβουνα (ή το υγραέριο…), ρίχνουμε πιπέρι στο καλαμάρι μας, λίγο λάδι και το ‘πετάμε’ στην σχάρα. Το βγάζουμε, του ρίχνουμε λίγο ριγανίτσα, λαδάκι και λεμόνι, ή μία απαλή σάλτσα από μαϊντανό, άνηθο ή κάποιο άλλο μυρωδικό, του βάζουμε δίπλα και λίγα ντοματίνια, ή μερικά λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια κλπ) που ψήσαμε μαζί με το καλαμάρι και σερβίρουμε!

Να κάτσουμε στο τραπέζι, να απολαύσουμε ένα τόσο νόστιμο έδεσμα, χωρίς κρασί δεν ‘λέει’! Ας δούμε ποια κρασιά θα ταιριάξουν περισσότερο!

Εδώ έχουμε ένα θαλασσινό που ψήνεται σε κάρβουνο αποκτώντας ένα καπνιστό χαρακτήρα οπότε η πρώτη μας επιλογή είναι κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν αποκτήσει κάποια στοιχεία καπνού όπως ένα Chardonnay ή ένα Ασύρτικο. Ένα τραγανό Ασύρτικο που έχει ωριμάσει με τις οινολάσπες και έχει αποκτήσει έναν ‘ψωμένιο’ χαρακτήρα, θα ήταν μία ακόμα ιδανική επιλογή. Σαν τρίτη επιλογή θα προτείνουμε ένα πλούσιο ροζέ κρασί με μία ιδέα τανινών και αρκετή οξύτητα ώστε να ταιριάξει με το λεμονάκι που θα ρίξουμε στο καλαμάρι!

Και θράψαλο να βρούμε και όχι καλαμάρι, πάλι με τα ίδια κρασιά θα το συνοδεύσουμε. Και τα συνοδευτικά του πιάτου που προτείναμε θα δέσουν όμορφα, αλλά και μία φάβα να βάλετε δίπλα για να γίνει ακόμα πιο χορταστικό το γεύμα σας, πάλι τα Ασύρτικα μια χαρά θα συνδυαστούν.

Και όπως πάντα, οι συγκεκριμένες προτάσεις μας για το ψητό καλαμάρι! Από τον Ελληνικό αμπελώνα και οι 5!

Chardonnay, Κατσαρού
Σιγάλας Σαντορίνη Βαρέλι
Σαντορίνη, Κτήμα Τσέλεπου
Βιβλία Χώρα ροζέ
Ροζέ, Κτήμα Θεόπετρα