Όστρακα και κρασί

Τα όστρακα αυτές τις ημέρες θα έχουν την τιμητική τους! Στρείδια, μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, πετροσωλήνες, καλόγνωμες, πεταλίδες, χτένια, φούσκες, στρόμποι (ή όπως αλλιώς τους λένε στα διάφορα μέρη της χώρας) και αρκετά ακόμα ‘καλούδια’ της θάλασσας θα πάρουν θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και όλη την σαρακοστή (για πολλούς έχουν θέση όλο τον χρόνο!!). Ωμά, αχνιστά, ψητά, σαγανάκι, ριζότο, με ζυμαρικά ή όπως αλλιώς μαγειρευτούν, τα όστρακα είναι σίγουρα από τα πιο ιδιαίτερα φαγητά, έχοντας φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς.

Εμείς ανήκουμε στους φανατικούς φίλους και δεν θα θέλαμε, σε καμία περίπτωση να έχουμε κάποιες από τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις στο τραπέζι μας και να μην έχουμε τα κατάλληλα κρασιά να τα συνοδεύσουμε.

ωμά όστρακα στρείδια, καλόγνωμες, πετροσωλήνεςΤα ωμά όστρακα που πασπαλίζονται με λεμονάκι θέλουν κρασιά με υψηλή οξύτητα και όχι τανίνες, που σημαίνει ότι προσανατολιζόμαστε στην κατηγορία των λευκών κυρίως. Ένας κλασικός συνοδός των ωμών οστράκων είναι η περίφημες Σαμπάνιες με τον λεμονάτο χαρακτήρα τους, όπως και πολλά ακόμα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο. Εκτός όμως από τα αφρώδη υπάρχουν πολλά ακόμα κρασιά που στέκονται υπέροχα δίπλα στα ωμά όστρακα. Όλα τα Ασύρτικα δεξαμενής (που δεν έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια) και ακόμα περισσότερο τραγανές Σαντορίνες είναι πολύ καλές επιλογές. Το ίδιο και κρασιά από Ρομπόλα, ένας ορεινός Ροδίτης αλλά και από διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay (αλλά στην πιο αυστηρή του έκφραση), το Riesling (στην ξηρή τους εκδοχή) ή ένα Gruner Veltliner.

Τα ίδια κρασιά θα τα πάνε καλά και με τα αχνιστά όστρακα. Σε αυτές τις επιλογές θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα Μοσχοφίλερο, αν έχουν αχνιστεί με μυρωδικά ή είναι ελαφρώς πικάντικα όπως και ένα Sauvignon Blanc. Φυσικά και όλοι οι συνδυασμοί αυτών των ποικιλιών που έχουμε αναφέρει έως τώρα θα ταιριάξουν αρκεί να συνοδεύονται από υψηλή οξύτητα.

Για ριζότο ή ζυμαρικά με όστρακα επιλέγουμε πάλι ένα Ασύρτικο (ίσως και με λίγο διακριτικό βαρέλι), εκφραστικά Sauvignon Blanc, αλλά και κάποια λιγότερο αυστηρά Chardonnay. Αν η συνταγή περιέχει μπόλικη ντοματούλα μπορούμε να πάμε σε ροζέ κρασιά, πάντα όμως σε υψηλά επίπεδα οξύτητας.

Τα κόκκινα κρασιά απορρίπτονται με όλα τα όστρακα και με όποιο τρόπο και αν μαγειρευτούν. Για όσους είναι ανένδοτοι και θέλουν να πιουν μόνο κόκκινο, ας επιλέξουν ένα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο τανινών και να παραγγείλουν τα όστρακα τους μαγειρεμένα με πολύ ντομάτα και κρεμμυδάκι σε ένα ριζότο ή μία μακαρονάδα.

Οι προτάσεις μας:

Vouvray Brut, Domaine Champalou (Αφρώδες)
Σαντορίνη Vassaltis Vineyards
Μαντινεία, Μποσινάκης
Ρομπόλα Vino di Sasso, Σκλάβος
Sancerre Les Baronnes, Henri Bourgeois
Riesling, Coopers Creek
Chablis, Jean Paul & Benoit Droin
Petale de Rose, Regine Sumeire