Πήγαμε στο οινοποιείο Nέστωρ.… και θα ξαναπάμε!

Έχει περάσει λίγος καιρός από την επίσκεψη μας στο οινοποιείο Νέστωρ, στον Πύργο Τριφυλίας στην Μεσσηνία αλλά ακόμα αναπολούμε αυτές τις όμορφες στιγμές που περάσαμε.

Αφορμή για αυτή την επίσκεψη ήταν τα πέντε νέα προϊόντα του ‘ανανεωμένου’ οινοποιείου του Νέστορα, που φέρουν την υπογραφή της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη. Η οικογένεια Λαφαζάνη το 2015, ένωσε τις δυνάμεις της με τα μέλη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας “ο Νέστωρ” και ανέλαβε να οδηγήσει το ιστορικό οινοποιείο σε νέα εποχή. 

Δεν είναι δύσκολο να ψάξουμε να βρούμε, όχι μία αλλά πολλές αφορμές για να ξαναπάμε!

Θα ξαναπάμε γιατί… 

Γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ όμορφη και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Η Μαραθόπολη, η Γιάλοβα, οι Γαργαλιάνοι, η Πύλος αλλά και πολλά ακόμα όμορφα χωριά, παραλίες και αξιοθέατα είναι σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από το οινοποιείο. Το ανάκτορο του ξακουστού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα (από το οποίο πήρε το οινοποιείο το όνομα του), ίσως το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο, απέχει μόλις 6 χλμ.

Γιατί το οινοποιείο, που βρίσκεται ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες, με θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου είναι εντυπωσιακά μεγάλο! Τα νούμερα τεράστια: 10.000 τ.μ. στεγασμένοι χώροι, από τους οποίους τα 3.000 τμ είναι το υπόγειο κελάρι, με τις εγκαταστάσεις να μιμούνται στην αρχιτεκτονική και στα χρώματα το αρχαίο παλάτι του βασιλιά Νέστορα. 200 αμπελοκαλλιεργητές, μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιεργώντας περισσότερα από 2.500 στρέμματα είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί αυτό το τεράστιο χρηματοκιβώτιο που βρίσκεται στο κελάρι του οινοποιείου και έχει να ανοίξει πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να ξέρει κανείς τι περιέχει και χωρίς να ξέρει κανείς τον κωδικό για να το ανοίξει, δημιουργεί πολλά παιχνίδια περιπέτειας, φέρνοντας στο στο μυαλό θησαυρούς και επτασφράγιστα μυστικά! Εμάς το μυαλό μας ιντριγκάρεται από την σκέψη να βρίσκεται η μυστική συνταγή οινοποίησης του Βασιλιά Νέστορα.

Γιατί η προσπάθεια που γίνεται από την οικογένεια Λαφαζάνη είναι αξιοθαύμαστη. Πρόκειται για την αρχή ενός μεγάλου εγχειρήματος που θα θέλαμε να δούμε την συνέχεια, ποντάροντας στο ότι θα είναι θεαματική! Παρέλαβαν το 2015 ένα οινοποιείο σχεδόν (ας μας επιτραπεί η έκφραση) ερείπιο και μέσα σε λίγα χρόνια έχει διαμορφωθεί σε ένα λειτουργικό και επισκέψιμο χώρο. Οι εργασίες αποκατάστασης δεν σταματούν και έχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Ένα από αυτά που θα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια είναι ένας ξενώνας και ένα εστιατόριο μέσα στο οινοποιείο, με απίστευτη θέα, που θα δίνει την δυνατότητα στο οινοποιείο να προσφέρει την ‘απόλυτη’ οινοτουριστική εμπειρία.

Γιατί οι οικοδεσπότες είναι ‘ζεστοί’! Μπορεί να μιλάμε για ένα μεγαθήριο και μία από τις οινοποιητικές μονάδες στην χώρα με την μεγαλύτερη δυναμική, όμως πίσω από αυτό δεν είναι μία απρόσωπη εταιρεία αλλά μία ενωμένη οικογένεια που προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις. Γιατί είναι ωραίο να βλέπεις τα παιδιά να παίρνουν την σκυτάλη! Να προσπαθούν, να αγωνιούν, να απογοητεύονται και να ενθουσιάζονται και οι γονείς να στηρίζουν και να καμαρώνουν! Μπαίνεις αμέσως σε ένα πιο οικείο κλίμα! Ο Βασίλης Λαφαζάνης, υιός του Σπύρου και της Στέλλας σπούδασε οινολόγος και είναι ο υπεύθυνος παραγωγής του οινοποιείου ενώ η αδερφή του Αθηνά με σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων έχει αναλάβει το marketing και την εμπορική διεύθυνση. Ο Θεόφιλος είναι μαθητής Λυκείου ακόμα, όμως έχει αρχίσει να μπαίνει στο ‘οινικό’ κλίμα.

Γιατί τα κρασιά είναι πολύ καλά και πολύ ευχάριστα! Ο φρέσκος “αέρας” που φέρνει η νέα γενιά αντικατοπτρίζεται τόσο στο νεανικό και φιλικό στιλ των κρασιών όσο και στην μοντέρνα εμφάνιση τους. Δύο από τα κρασιά, το Φιλέρι Νέστωρ λευκό και το Φιλέρι Νέστωρ ροζέ παράγονται από την ερυθρωπή γηγενή ποικιλία Φιλέρι που ευδοκιμεί στην περιοχή και το οινοποιείο Νέστωρ στοχεύει να αναδείξει όλες τις πτυχές του. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας μπροστά από το οινοποιείο φιλοξενεί αποκλειστικά Φιλέρι. Πρόκειται για δροσιστικά κρασιά με ζωηρά αρώματα φρούτων και λουλουδιών που θα κερδίσουν εύκολα όλους τους ουρανίσκους. Τα υπόλοιπα τρία κρασιά, παράγονται από αγαπημένες διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ και 50 χρόνια στην Μεσσηνία. Το Pylos Chardonnay Nestor που ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια, το Pylos Merlot Nestor ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Pylos Cabernet Sauvignon Nestor για 14 μήνες. Το Chardonnay είναι ένα όμορφα φτιαγμένο ‘βαρελάτο’ λευκό κρασί που θα εκτιμηθεί πολύ από όσους τους αρέσουν τα αρώματα των φρούτων να ντύνονται από νότες βανίλιας και ξηρών καρπών. Το Merlot και το Cabernet Sauvignon παρόλο που περνάνε από βαρέλι εστιάζουν στην φρεσκάδα και στις μαλακές τανίνες. Είναι κρασιά ‘παρεΐστικα’ που θα μπορούσαμε άνετα να τα απολαύσουμε τόσο δροσερά μέσα στο καλοκαίρι όσο και σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό. 

Γιατί αν ψάξουμε ή αν ρωτήσουμε την Αθηνά Λαφαζάνη (που το έχει ψάξει για εμάς) θα ανακαλύψουμε μία περιοχή με πλούσια γαστρονομία! Γιατί θα θέλαμε να πιούμε ξανά τον καφέ μας και να φάμε πρωινό στον ‘πλάτανο’ στην πλατεία της Πύλου αλλά και να δειπνήσουμε στην εστιατόριο ‘ελιά’ στην Γιάλοβα. Ανάμεσα στα κρασιά και τα εδέσματα που δοκιμάσαμε, μας ‘έμειναν’ ο συνδυασμός του Λευκού Φιλέρι Νέστωρ με chips κολοκυθιού, το τοπικό τυρί σφέλα με το ροζέ Φιλέρι, το κοκκινιστό κοτοπουλάκι με χυλοπίτες παρέα με το Merlot και το αγριογούρουνο στιφάδο με το Cabernet Sauvignon. Γιατί αν το ζητήσουμε εκτός από την γευσιγνωσία των κρασιών θα δοκιμάσουμε και λάδι, ένα προϊόν για το οποίο φημίζεται η περιοχή. Εμείς κάναμε γευσιγνωσία λαδιού στο χώρο έξω από το εξωκλήσι που βρίσκεται στην ‘αυλή’ του οινοποιείου δίπλα στους αμπελώνες.

Γιατί εκτός από τα κρασιά στον ‘Νέστορα’ παράγεται και ένα ωραίο τσίπουρο, το Avarino, που το δοκιμάσαμε παρέα με ελιές, μελιτζανοσαλάτα, χταποδάκι, γαύρο ξιδάτο και τυριά δίπλα στην θάλασσα (στο εστιατόριο ρίκι) και μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε αφήσει πίσω τους ρυθμούς της πρωτεύουσας. Δοκιμάσαμε και τρία cocktails με βάση το Avarino, που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε τόσο συχνά τα Ελληνικά αποστάγματα στα cocktails. Το Avarino ‘negroni’ (με γλυκό βερμούτ), το Avarino smash (με βανίλια, μανταρίνι και βασιλικό) και το Bloody Avarino (με χυμό τομάτας, χυμό παντζαριού, καρότο, lime και tabasco).

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα θα ξαναπάμε! Για να επισκεφθούμε την περίφημη Bοιδοκιλιά, για να ξαναφάμε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα που ταιριάζει απίθανα με το Merlot, γιατί δεν προλάβαμε να πιούμε τσίπουρα στον Πύργο, στο χωριό δίπλα στο οινοποιείο και φυσικά για να ξαναπιούμε τα κρασιά και τα αποστάγματα του Νέστορα. Γιατί δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ξανά ένα φιλόξενο οινοποιείο που προσφέρει πολύτιμες οινοτουριστικές εμπειρίες.

Όσοι αγαπάτε το golf και έχετε την δυνατότητα να μείνετε στο περίφημο Costa Navarino, έχετε έναν ακόμα λόγο να επισκεφθείτε την περιοχή! Μην ξεχάσετε λοιπόν να κάνετε μία βόλτα από το οινοποιείο και να δοκιμάσετε τα κρασιά του!