Όταν το κρασί εμπνέει σπουδαίους ζωγράφους

Θυμηθήκαμε την ψηφιακή έκθεση, VangochAlive που είχαμε δει πριν από αρκετό καιρό στο  Μέγαρο Μουσικής. Μπαίνοντας σε αυτή την έκθεση-υπερθέαμα, ο πρώτος πίνακας που αντικρίσαμε ήταν ο Κόκκινος Τρύγος, που δημιουργήθηκε το 1888 όταν ο Van Gogh βρισκόταν στο Arl της Γαλλίας και όσο και ακούγεται παράλογο..είναι ο μόνος πίνακας που πούλησε όσο ζούσε! Τον ζωγράφισε μετά από ένα περίπατο, μαγεμένος από τα χρώματα και τις αντανακλάσεις του απογευματινού ήλιου στο ποτάμι…ένα εντυπωσιακό σκηνικό που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε και να θαυμάσουμε.

Ενθουσιασμένες από αυτή την εμπειρία, αρχίσαμε να ψάχνουμε για πίνακες διάσημων ζωγράφων με θέμα το κρασί αλλά και πίνακες όπου το κρασί παίζει κάποιο ρόλο. Το κρασί είναι πηγή έμπνευσης για όλους, πόσο μάλλον για αυτούς τους ‘ιδιόρρυθμους’ καλλιτέχνες, τους ζωγράφους! Βρήκαμε πολλούς, διαλέξαμε κάποιους και έτσι συνθέσαμε αυτό το κείμενο ή πιο σωστά αυτή την ‘gallery’.

Ο μόνος πίνακας για τον οποίο γράψαμε κάτι είναι ο Κόκκινος Τρύγος και αυτό γιατί τον είδαμε από κοντά και τον αναλύσαμε λίγο παραπάνω. Για τους υπόλοιπους ψάξαμε, διαβάσαμε, ρωτήσαμε αλλά δίχως την απαιτούμενη γνώση για να εμβαθύνουμε πάνω στην τέχνη της ζωγραφικής, θα περιοριστούμε στο να αναφέρουμε μόνο το όνομα, τον ζωγράφο και την χρονολογία. Πάντως οι περισσότεροι κρύβουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες..

Κόκκινος Τρύγος – Vincent Van Goch – 1888

Photo:WikiArt

Still Life With Bottles – Claude Oscar Monet – 1862 – 1863

Photo:WikiArt

Bottle and Wine Glass on a Table – Pablo Picasso – 1912

Photo:The Metropolitan Museum of Art

The Wine Bottle – Pablo Picasso – 1926

Photo:pablo-ruiz-picasso.net

Glass of Wine and Boat, 1956 – Salvador Dali 

Photo:WikiArt

Still Life with Bottles and Earthenware – Vincent Van Goch – 1888

Photo: Van Gogh Museum

Woman Drinking Wine – Gerard Τer Borch – 1657

Photo:WikiArt

Hangover – Henri de Toulouse Lautrec – 1889 

Photo:WikiArt

Still life with oysters – Paul Gauguin – 1876

Photo:WikiArt

Bottle of Vine – Joan Miro – 1924

Photo:arthive.com

The Glass of Wine –  Johannes Vermeer – 1658

Photo:johannes-vermeer.org

Lunch on the Grass – Claude Monet – 1865-1866