5 Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης

Με τι εισαγωγή να ξεκινήσουμε ένα κείμενο με προτάσεις Ασύρτικου. Λέγοντας ότι είναι σπουδαία ποικιλία? Ότι είναι η σπουδαιότερη λευκή Ελληνική ποικιλία? Ότι βρίσκεται πια στην κορυφή του κόσμου? Ότι προκαλεί τον θαυμασμό των οινόφιλων και των επαγγελματιών παγκοσμίως? Θα πούμε απλά ότι είναι μια ποικιλία που δίνει και θα δώσει μεγάλα κρασιά.

Πρόκειται για ένα σταφύλι που εγκλιματίζεται εύκολα και βγάζει τα χαρίσματα του, όχι μόνο στον τόπο από όπου προέρχεται, την μαγική Σαντορίνη, αλλά σε όλη την χώρα. Αυτή την φορά λοιπόν αποφασίσαμε να προτείνουμε 5 από τα αμέτρητα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. 5 κρασιά  με λίγο διαφορετικό στιλ, λιγότερο αυστηρά και λίγο πιο ‘φιλικά’ από τα μεγάλα κρασιά της Σαντορίνης. Διαλέξαμε εκφράσεις χωρίς βαρέλι για αυτό το κείμενο! Προτάσεις που θα μπορούσαν να μας συντροφέυσουν όλο το καλοκαίρι.

Ασύρτικο Ψαρούλη

Ένα πολύ όμορφο Ασύρτικο με πολύ καλή σχέση τιμή ποιότητας από ένα σχετικά νέο οινοποιείο στην Μεσσηνία. Ευχάριστο στο στόμα, σχετικά γεμάτο με δροσερή οξύτητα, με αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών, μήλου και ροδάκινου αλλά και με κάποιες ανθικές νύξεις να χαρίζουν τσαχπινιά. Βάζουμε στο ποτήρι μας Ασύρτικο, με τιμή περίπου στα 8-9 €.

λευκά κρασιά

Plano Ασύρτικο Κτήμα Τέχνη Οίνου

Το Ασύρτικο στην Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται πιο φρουτώδες και λίγο πιο εξωστρεφές. Εδώ έχουμε ένα από τα κορυφαία Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης, το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να εξελιχθεί και να παλαιώσει για αρκετά χρόνια. Νεαρό βγάζει φρεσκάδα, λεμονάτα αρώματα, βερίκοκα, νότες τσαγιού, αλλά και με μία υποψία αλμύρας ενώ όσο εξελίσσεται βγάζει τον ορυκτό χαρακτήρα μαζί με μελένιες νότες χωρίς να αποχωρίζεται την φρεσκάδα του.

λευκά κρασιά

Ασύρτικο Γκιρλέμη 

Ένα Ασύρτικο, που θα μπορούσε να μας μπερδέψει σε τυφλή γευσιγνωσία και να μας πάει Σαντορίνη μεριά, καθώς βγάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουμε αγαπήσει στα κρασιά του νησιού, με μόνη ίσως ‘παρασπονδία’ την όχι και τόσο κοφτερή οξύτητα που παρόλα αυτά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο ορυκτός χαρακτήρας, τα εσπεριδοειδή, οι νύξεις ροδάκινου, το γεμάτο σώμα και η ξηρή επίγευση μας κάνουν να νιώθουμε τυχεροί που έχουμε βρει ένα Ασύρτικο κοντά σε αυτά της Σαντορίνης, στην μισή σχεδόν τιμή (λιγότερο από 9 €) από μία ‘απλή’ Σαντορίνη. Τώρα κυκλοφορεί η χρονιά του 2016, με το κρασί να είναι αρκετά φρέσκο ακόμα και να υπόσχεται ακόμα περισσότερες συγκινήσεις όσο εξελίσσεται.

λευκά κρασιά

Chateau Julia Ασύρτικο

Το πρώτο Ασύρτικο που φυτεύτηκε στην Δράμα (εκεί κάπου στο 1979) και διαχρονικά εξαιρετικό! Εσπεριδοειδή, χαμομήλι, ‘καπνιστή’ ορυκτότητα, φλούδα πορτοκαλιού, νότες λουλουδιών, συμπύκνωση στο στόμα, τραγανή οξύτητα αλλά και πικάντικο τελείωμα. Ένα Ασύρτικο ‘δεξαμενής’ που γοητεύει και αναπτύσσει ιδιαίτερα πολύπλοκο χαρακτήρα. Αν είστε τυχεροί και βρείτε καμία ‘παλιά’ σοδειά, αξίζει να την απολαύσετε.

λευκά κρασιά

Assyrtiko, Jim Barry

Να πάμε και εκτός Ελλάδας? Έχουμε και Ασύρτικο Αυστραλίας. Μία ποικιλία σαν το Ασύρτικο, δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο μέσα στα όρια της χώρας μας. Αυτή την στιγμή καλλιεργείται εκτός από την Αυστραλία, από που μας έρχεται και το πρώτο ‘εκτός Ελλάδας’ Ασύρτικο, και σε άλλες περιοχές-χώρες όπως η Καλιφόρνια και η Ιταλία. Αυτό το Ασύρτικο προέρχεται από κλίματα από το Κτήμα Αργυρού στην Σαντορίνη που φυτεύτηκαν στην Clare Valley. Πριν από περίπου 3 μήνες δοκιμάσαμε το 2015, που ήταν και η πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε το κρασί αλλά δεν κυκλοφόρησε εμπορικά. Το κρασί είχε εξελιχθεί πολύ ωραία με στοιχεία που φώναζαν Ασύρτικο αλλά και στοιχεία που μας θύμιζαν τα Riesling από αυτή την περιοχή. Δοκιμάσαμε πρόσφατα του 2017 και αυτό, με τα λεμονάτα και τα ορυκτά στοιχεία, ακροβατούσε σε στιλ ανάμεσα σε ένα Ασύρτικο Σαντορίνης και ένα Αυστραλέζικο Riesling.