Βελουτέ κολοκύθας και κρασί

Συνήθως μετά τις γιορτές σκεφτόμαστε όλοι να κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας και τα βαριά φαγητά ή να ξεκινήσουμε δίαιτα. Είμαστε και μέσα στο χειμώνα, οπότε τι καλύτερο από μία σούπα με βάση τα λαχανικά?

Αν και έχουμε συνδυάσει τις σούπες με το άνοιγμα ενός γεύματος, θα μπορούσαν όμως να είναι και κυρίως φαγητό, ιδιαίτερα τα βράδια που αναζητάμε κάτι ελαφρύ!

Οι σούπες δεν είναι το πιάτο που ο συνδυασμός ‘έρχεται’ πολύ εύκολα. Μία από τις πιο κλασσικές σούπες είναι οι κολοκυθόσουπες, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξουμε και στο σπίτι. Εμείς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκλείαμε τα κόκκινα κρασιά για μια τέτοια σούπα.

Επειδή η κολοκυθόσουπα είναι έντονα αρωματική προσπαθούμε να βρούμε ένα μέτρια αρωματικό λευκό κρασί με αρκετά δροσερή γεύση όπως ένα Viognier. Αν ο προϋπολογισμός μας το αντέχει επιλέγουμε ένα Condrieu. Για κάτι πιο προσιτό πάμε σε ένα λευκό Cote du Rhone που συνήθως περιέχουν μεγάλο ποσοστό Viognier και φυσικά μπορούμε να πάμε σε ‘Ελλάδα μεριά’ όπου θα βρούμε νοστιμότατα Viogner. Αν θέλουμε ελληνική ποικιλία, ένα φρέσκο Βιδιανό ή μία Ντεμπίνα είναι μια καλή επιλογή. Ίσως και ένα όχι τόσο αρωματικό ροζέ, με δροσερή οξύτητα είναι μια εναλλακτική.

Αν η σούπα μας είναι πικάντικη, μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα Riesling με ελάχιστα σάκχαρα από Αλσατία ή από Νέα Ζηλανδία.

Αν η σούπα έχει κάτι έντονο, όπως μπέικον, καπνιστό ή κάποιο δυνατό τυρί, προσανατολιζόμαστε σε ένα πλούσιο ροζέ κρασί, ίσως και ένα βαρελάτο Viognier. Οι πιο τολμηροί δοκιμάστε το με ένα ξηρό Sherry όπως τα Amontillado, του οποίου η αλμύρα θα ισορροπήσει με την γλύκα της κολοκύθας.

Στα ιδια περίπου κρασιά θα μείνουμε με όλες σχεδόν τις σούπες λαχανικών, με εξαίρεση την ντοματόσουπα που ο κλασσικός συνδυασμός είναι ένα  Sauvignon Blanc ή τις μανιταρόσουπες που θέλουν ένα πλούσιο λευκό κρασί όπως ένα βαρελάτο Chardonnay ή μια Σαντορίνη.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

Βιδιανό Αλεξάκη

Coma Berenices Μερκούρη

Cote dy Rhone (λευκό), Guigal

Primus, Γκλίναβος

Riesling Vignoble d’E Ostertag (για τις πικάντικες)

Viognier Eclectique, Σκούρας (για τις πολύ έντονες)

Πλαγιές Γερακιών ροζέ, Κτήμα Αβαντίς