Βραδυανό Wild 2012, Βρυνιώτης

Είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε/πιούμε μία από τις 289 φιάλες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από ένα νέο κρασί, που η παραγωγή του ήταν μόλις ένα βαρέλι 225 lt. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε ένα εμφιαλωμένο ερυθρό από Βραδυανό. Μετά από το ροζέ (Ιάμα ροζέ), τα γλυκά (G και G+) και το χαρμάνι με το Syrah (Ίαμα ερυθρό), ήρθε η ώρα για ένα μονοποικιλιακό ερυθρό Βραδυανό από το οινοποιείο Βρυνιώτη.

Το Βραδυανό είναι μία σπάνια ερυθρή ποικιλία της Βορείου Ευβοίας, της οποίας η αναβίωση οφείλετε δικαιωματικά στις προσπάθειες των ανθρώπων του οινοποιείου Βρυνιώτη. Πριν από 70 χρόνια όλοι οι αμπελώνες της περιοχής ήταν καλλιεργημένοι με αυτή την ποικιλία. Λόγω όμως της δυσκολίας στην καλλιέργεια και της τουριστικής ανάπτυξης οι περισσότεροι αμπελώνες καταστραφήκαν. Στον Βρυνιώτη εδώ και περίπου 10 χρόνια πειραματίζονται με το Βραδυανό τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο και από ότι μας είπαν θα συνεχίσουν καθώς οι δυνατότητες της ποικιλίας δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως.

Για την παραγωγή του κρασιού, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζύμες εμπορίου, αλλά οι ιθαγενείς ζύμες του σταφυλιού, ώστε να ‘βγει’ ατόφιος ο χαρακτήρας της ποικιλίας. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες στα ορεινά της Αιδηψού, με θέα προς το Ευβοϊκό κόλπο. Ο συνολικός χρόνος εκχύλισης (παρουσία του χυμού με τα στέμφυλα) ήταν περίπου 30 ημέρες και στην συνέχεια, ωρίμασε για ένα χρόνο σε αυτό το μοναδικό, δρύινο βαρέλι δεύτερης χρήσης. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και παρέμεινε για άλλον ένα χρόνο στην φιάλη, πριν κυκλοφορήσει και έρθει στα χέρια μας.

Το χρώμα του είναι ανοιχτό ρουμπινί με κάποιες πορτοκαλί ανταύγειες. Στην μύτη το κρασί είναι ακόμα ντροπαλό, με αρώματα κράνων (που βγάζει συχνά η ποικιλία), δαμάσκηνου, βοτάνων, τριαντάφυλλου και με πολύ διακριτικές νύξεις ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι αρκετά πλούσιο, με καλοδουλεμένες τανίνες, με έντονη την παρουσία της αλκοόλης (14,8%) αλλά και με μία σχετικά υψηλή οξύτητα που φέρνει την ισορροπία.

Θέλει λίγο χρόνο στο ποτήρι για να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του και σίγουρα αναζητά την παρέα φαγητού.

Εμείς το δοκιμάσαμε με οσομπούκο και μπιφτεκάκια και ‘έδεσε’ πολύ καλά. Θεωρούμε όμως ότι συνδυάζεται ευχάριστα με όλα τα είδη κρεάτων αλλά και με τυριά.

Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Εύβοια, είναι από την χρονιά του 2012 και η τιμή του είναι περίπου 30,0 €

Ελπίζουμε τις επόμενες χρονιές να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα!