Ηλεία

Η Ηλεία, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της δυτικής Πελοποννήσου, με 32.300 εκτάρια αμπελώνων, έχει σημειώσει σημαντική αμπελουργική ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια. Πρωτοπόρο σε αυτή την προσπάθεια είναι το Κτήμα Μερκούρη, που άρχισε να παράγει εμφιαλωμένα κρασιά με ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο που δέχονται την επίδραση των ποταμών Αλφειού και Πηνειού.

Η ποικιλία Refosco που προέρχεται από την Ιταλία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική γη σε αυτή την περιοχή, με ιδιαίτερη επιτυχία από το Κτήμα Μερκούρη. Απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι η ποικιλία στην περιοχή αυτή καλείται ‘Μερκουρέικο’. Άλλη ποικιλία που έχει μεγάλη σημασία είναι η ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ξεχασμένη αλλά τώρα γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την αναβίωση της. Άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην περιοχή είναι οι λευκές Ροδίτης, Ρομπόλα, Viognier και Chardonnay και οι ερυθρές Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο, Mourvedre και Cabernet Sauvignon.

Η Ηλεία δεν διαθέτει ζώνη ΠΟΠ, αλλά περιλαμβάνει τρεις ζώνες ΠΓΕ, την Π.Γ.Ε. Ηλεία που περιλαμβάνει όλο τον νομό, την Π.Γ.Ε.Λετρινοί και την Π.Γ.Ε. Πισάτις.