Λακωνία

Η Λακωνία είναι μια περιοχή με πλούσια Οινική ιστορία. Εδώ παραγόταν το περίφημο κρασί Μαλβάζια που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο μέσω του λιμανιού της Μονεμβασιάς. Η Λακωνία δεν ακολούθησε την έντονη ανάπτυξη που παρουσίασαν τα τελευταία 30 χρόνια πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, παρόλα αυτά κάποιοι φιλόδοξοι παραγωγοί της περιοχής κάνουν σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οι αμπελώνες της Λακωνίας, που καταλαμβάνουν έκταση μόλις 710 εκταρίων και αποτελούν ίσως τον μικρότερο αμπελώνα της Πελοποννήσου, κατακλύζονται από Ελληνικές ποικιλίες. Η λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα είναι η πιο σημαντική από αυτές. Πρόκειται για μια ποικιλία που δίνει κρασιά με χαμηλό αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και έντονα αρώματα φρούτων με κυρίαρχο αυτό του κυδωνιού, όπως δηλώνει και το όνομα της. Άλλες ποικιλίες που συναντάμε είναι οι λευκές Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο και Ροδίτης και οι κόκκινες Μαυρούδι και το Αγιωργίτικο.

Η αναβίωση του ιστορικού και διάσημου γλυκού οίνου «Μαλβαζία» επιχειρείται με την αναγνώριση μίας οινοπαραγωγικής περιοχής Π.Ο.Π. η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για τη ζώνη ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, όπου παράγονται λευκά γλυκά κρασιά από τις ποικιλίες Μονεμβασιά (σε ποσοστό τουλάχιστον 51%), Ασύρτικο, Ασπρούδες και Κυδωνίτσα. Η περιοχή διαθέτει μία ζώνη Π.Γ.Ε. στην οποία επιτρέπονται κυρίως γηγενείς ποικιλίες.