Λημνιό

Το Λημνιό είναι μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική, στην Θράκη, στην Θεσσαλία και στην Λήμνο. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες Ελληνικές ποικιλίες που πιθανότατα προέρχεται από την Λήμνο, όπου καλείται Καλαμπάκι. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το Λημνιό κυριαρχούσε στην Λήμνο, το 2000 όμως κάλυπτε μόνο το 10% του αμπελώνα. Τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις του αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι, τόσο στην Λήμνο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές όπου καλλιεργείται.

Δίνει ευχάριστα κρασιά με μέτριο αλκοόλ, μέτριο σώμα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά και βότανα. Δείχνει να επωφελείται με την σύντομη παραμονή του σε δρύινα βαρέλια και να έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται για μερικά χρόνια στην φιάλη. Πολύ συχνά το συναντάμε σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες γηγενείς αλλά και διεθνείς.

Το Λημνιό δίνει τα ερυθρά ξηρά Π.Ο.Π. Λήμνος, συμμετέχει στα ερυθρά γλυκά Π.Ο.Π. Λήμνος μαζί με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και στα ερυθρά ξηρά κρασιά Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα μαζί με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc.