Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα, ή δάκρυ του σχίνου, είναι γνωστή από την αρχαιότητα κυρίως για τις ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Είναι προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) το οποίο προέρχεται από τον κορμό ή τα κλαδιά του σχίνου αφού χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο. Ο σχίνος είναι ένας θάμνος ύψους 2-3 μέτρων που φύεται στο νότιο τμήμα της Χίου, στα λεγόμενα ‘Μαστιχοχώρια’. Η σημασία της μαστίχας και του ιδιαίτερου αρωματικού της χαρακτήρα έγινε αντιληπτή από πολύ νωρίς και έτσι ένα από τα πρώτα προϊόντα που παρήχθησαν τον 18ο αιώνα ήταν το ούζο-μαστίχα, με συναπόσταξη σπόρων γλυκάνισου και φυσικής μαστίχας. Αργότερα βλέποντας την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού προς πιο γλυκά ποτά, οι ποτοποιοί του νησιού πειραματίστηκαν στην παραγωγή τού λικέρ Μαστίχας αποστάζοντας τους κρυστάλλους της μαστίχας.

Σήμερα για την παραγωγή του λικέρ η απόσταξη της μαστίχας λαμβάνει χώρα σε χάλκινους παραδοσιακούς άμβυκες, χωρητικότητας 1000 λίτρων. Με το απόσταγμα φυσικής μαστίχας και στην συνέχεια την προσθήκη καθαρής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης και ζάχαρης δημιουργείται αυτό το εξαιρετικό λικέρ, που περικλείει στη γεύση του όλη την ιστορία του νησιού. Το λικέρ για να φέρει την Γεωγραφική ένδειξη λικέρ Μαστίχα Χίου πρέπει να είναι άχρωμο, να έχει τουλάχιστον 20% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και να περιέχει τουλάχιστον 150gr/lt σάκχαρα.

Το λικέρ Μαστίχα παραδοσιακά σερβίρεται μετά από κάθε γεύμα ή μαζί με τον καφέ. Αποτελεί όμως και εξαιρετική επιλογή για κατανάλωση ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιο, συνοδεύοντας γλυκά όπως τα αμυγδαλωτά, τα μπισκότα οι τάρτες φρούτων και τα ‘ λευκά’ παγωτά. Απολαύστε τη σκέτη ή παγωμένη!