Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη είναι μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται ευρέως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αχαΐας αλλά και στα Ιόνια Νησιά.

Το όνομα της έχει συνδεθεί με τα γλυκά ενισχυμένα κρασιά ευρείας κατανάλωσης που παράγονται στην περιοχή της Πάτρας. Παρόλα αυτά παράγονται και εξαιρετικά γλυκά κρασιά που παλαιώνουν για πολλά χρόνια σε δρύινα βαρέλια και εμφανίζουν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων, καφέ, σοκολάτας ξηρών καρπών και καραμέλας.

Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία διακρίνεται και για την παραγωγή αξιόλογων ξηρών κρασιών τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για κρασιά με βαθύ χρώμα, σχετικά υψηλό αλκοόλ, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, δάφνης, βοτάνων αλλά και μπαχαριών με πλούσιο σώμα και δυνατότητα παλαίωσης. Εμφανίζουν πολύ καλή συνέργια με την δρυ.

Συμμετέχει στα ερυθρά γλυκά κρασιά Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών και Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας μαζί με την ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή. Τα καλύτερα κρασιά όμως σε αυτές τις δύο Π.Ο.Π. παράγονται από 100% Μαυροδάφνη.