Μαυροτράγανο

Σταφύλι Μαυροτράγανου

Σταφύλι Μαυροτράγανου

Το Μαυροτράγανο είναι ερυθρή γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης που παίρνει το όνομα του από τις μαύρες και τραγανές ρώγες. Παραδοσιακά παρήγαγε γλυκά ερυθρά κρασιά, αλλά λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού τα περισσότερα αμπέλια εκριζώθηκαν. Επανήλθε στο οινικό προσκήνιο, τα τελευταία 15 χρόνια και μετά απο πολλούς πειραματισμούς τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, παράγονται πλέον εξαιρετικά κρασιά κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια από Έλληνες και ξένους επαγγελματίες. Παρόλο που καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό του αμπελώνα του νησιού, περίπου 100 στρέμματα, αποτελεί ελπίδα για την ανάδειξη του Ελληνικού αμπελώνα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Τα κρασιά που παράγονται έχουν βαθύ χρώμα, πολύπλοκα αρώματα μαύρων φρούτων, σοκολάτας, καφέ, βοτάνων και γης, με υψηλό επίπεδο τανινών αλλά όχι επιθετικών. Αν και οι παραγωγοί εξακολουθούν να πειραματίζονται με την ποικιλία, φαίνεται ότι τα κρασιά έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν και να εξελίσσονται όμορφα στον χρόνο.

Η πρώτη εμφιάλωση ξηρού κρασιού ήρθε από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη το 1997. Το 1998 ακολούθησε ένα ακόμα κρασί από το Κτήμα Σιγάλα. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και πολλοί παραγωγοί του νησιού παράγουν κρασιά από μαυροτράγανο ενώ σιγά σιγά βγαίνει και εκτός των ορίων του νησιού, στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Μακεδονία.