Πίτσα & Κρασί

Ένα φαγητό που μπορεί ταυτόχρονα να είναι street food, junk food, gourmet, θρεπτικό και οικογενειακό δεν είναι άλλο από την πίτσα που σίγουρα είναι όλα αυτά και άλλα πολλά. Πολλές οι παραλλαγές και άπειροι συνδυασμοί, καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν με τις πίτσες τη μπύρα, εμείς επιμένουμε στο κρασί και θα προτείνουμε αυτά που θεωρούμε ότι ταιριάζουν καλύτερα.

Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν το 99% των παραλλαγών πίτσας είναι η ζύμη, η ντομάτα και το τυρί. Από εκεί και πέρα αμέτρητα τα επιπλέον υλικά!! Αρχικά λοιπόν, λόγω της ντομάτας και της λιπαρότητας του τυριού θέλουμε κρασιά με οξύτητα και ανάλογα με τα άλλα συστατικά προσπαθούμε να βρούμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρασιού.

Αν μείνουμε σε μία margarita προτείνουμε ένα πλούσιο λευκό με οξύτητα και έντονα αρώματα όπως ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc, ένα ροζέ ή ένα ελαφρύ κόκκινο όπως ένα Μαύρο Καλαβρυτινό. Στις ίδιες επιλογές μένουμε και για την πειραγμένη Ελληνική πίτσα με φέτα, πιπεριές και ελιές ή μια πίτσα με μοτσαρέλα και πέστο.

Για πίτσες με απλά αλλαντικά όπως ζαμπόν ή γαλοπούλα πάμε σε ένα ροζέ ή ένα ελαφρύ και φρέσκο κόκκινο όπως ένα Αγιωργίτικο.

Αν η πίτσα περιέχει πικάντικα αλλαντικά αποφεύγουμε τα κρασιά με υψηλό αλκοόλ και επιλέγουμε κάποιο με πολύ φρούτο. Και εδώ το Αγιωργίτικο είναι μία καλή ιδέα και αν θέλουμε κάτι εκτός Ελλάδος πάμε σε ένα Chianti ή ένα Cote du Rhone.

Για πίτσες με μπέικον και καπνιστά αλλαντικά, θέλουμε κάτι που να δέσει με τον καπνιστό χαρακτήρα. Δοκιμάστε ένα Carmenere από την Χιλή ή ένα Pinot Noir. Ομοίως και για τις πίτσες που έχουν ψηθεί σε ξυλόφουρνο και έχουν έντονα τα καπνιστά στοιχεία.

Για πολύ πλούσιες πίτσες με κομμάτια κρέατος ή λουκάνικο δοκιμάστε ένα κρασί με βάση το Syrah όπως τα GSM (Grenache, Syrah,Mourvedre) ή ένα Pinotage από Νότιο Αφρική.

Αν η πίτσα μας περιέχει γαρίδες ή άλλα θαλασσινά η ασφαλής επιλογή είναι τα ροζέ κρασιά.

Τώρα αν έχουμε ένα κομμάτι από όλες αυτές τις πίτσες και πρέπει να διαλέξουμε ένα ή δύο κρασιά, αυτά προτείνουμε να είναι ένα σχετικά φρέσκο φρουτώδες κόκκινο όπως ένα Αγιωργίτικο, ένα Beaujolais Villages ή ένα GSM και ένα αρωματικό ροζέ.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για αυτό το αγαπημένο φαγητό και τα κρασιά που θα μπορούμε να πιούμε. Σε αυτό το κείμενο προσπαθήσαμε να το ‘πιάσουμε’ λίγο γενικά αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει το θέμα και θα εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτή την στήλη.

Προτάσεις:

– Μαγικό Βουνό λευκό Νίκου Λαζαρίδη
– Ακακίες Κυρ Γιάννη
– Δρυόπη ροζέ, Τσέλεπος
– Μαύρο Καλαβρυτινό, Τετράμυθος
– Μεσόγειος Ράπτη
– Cote du Rhone, Le Caprice Antoine
– Beaujolais Village Natural, Bel Air
– Bourgogne Rouge, La Vignee, Bouchard
– Chianti Classico, Peppoli, Antinori
– Henschke Henry’s Seven
– Pinotage Landskroon
– Adobe Carmenere