Σαββατιανό

Το Σαββατιανό είναι μια από τις πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα που προτιμά τις σχετικά ζεστές περιοχές. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής του σε κρασιά μαζικής παραγωγής και στις ρετσίνες, το Σαββατιανό απαξιώθηκε από πολλούς καταναλωτές και παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια όμως με σωστή δουλειά τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο το Σαββατιανό αρχίζει να ξεδιπλώνει την δυναμικής του. Οι περισσότερες προσπάθειες εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής όπου το Σαββατιανό κυριαρχεί στους αμπελώνες.

Το συναντάμε μόνο του αλλά και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες όπως ο Ροδίτης. Τα καλύτερα κρασιά από Σαββατιανό είναι πολύ ευχάριστα κρασιά που εμφανίζουν αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου, βερίκοκου και μπανάνας με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα, που συνήθως πίνονται νεαρά όσο διατηρούν την φρεσκάδα τους ενώ συναντάμε και κάποια καλά δείγματα κρασιών που έχουν ζυμώσει ή ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Οι δυνατότητες παλαίωσης του Σαββατιανού εξερευνώνται ακόμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα κρασιά μπορούν να εξελιχθούν για αρκετά χρόνια στην φιάλη.

Το Σαββατιανό συμμετέχει μαζί με τον Ροδίτη στην Π.Ο.Π. Αγχίαλος, είναι βασικό συστατικό σε πολλούς οίνους Π.Γ.Ε. της Αττικής αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Αποτελεί επίσης και την βασική ποικιλία για την παραγωγή των Οίνων κατά Παράδοση Ρετσίνα (που ανήκουν στην κατηγορία Π.Γ.Ε.).