Τι πίνουμε με μακαρόνια με κιμά?

Ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς, ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό! Πέντε από αυτούς (το 25% δηλαδή) μας απάντησαν το ίδιο φαγητό! Μακαρόνια με κιμά. Οπότε αποφασίσαμε το πρώτο κείμενο αυτής της στήλης να έχει θέμα αυτό το φαγητό.

Για να επιλέξουμε τα κρασιά που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν αυτό το πιάτο, ας δούμε από τι αποτελείται. Ζυμαρικά, κιμάς, ντομάτα, κρεμμύδι, γλυκά μπαχαρικά και τυρί είναι συνήθως τα συστατικά του. Ο κιμάς μας ‘πάει’ προς κόκκινο κρασί, αλλά επειδή συνοδεύει μακαρόνια δεν θέλουμε γεμάτο κρασί, αλλά ένα με μέτριο σώμα. Η ντομάτα προσδίδει οξύτητα στο πιάτο και το τυρί λιπαρότητα, όποτε προσανατολιζόμαστε προς ένα μέτριο κόκκινο με σχετικά υψηλή οξύτητα.

Ποιο κρασί ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή? Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το Αγιωργίτικο αφού επιπλέον είναι ποικιλία που βγάζει αρώματα γλυκών μπαχαρικών που θα ‘δέσει’ αρωματικά με την μακαρονάδα. Μια σχετικά φρέσκια Νεμέα , λοιπόν είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αν θέλουμε να πάμε σε κάτι πιο ‘σπάνιο’ μία Λημνιώνα ή ένα Μούχταρο θα ήταν μια καλή ιδέα!

Εκτός Ελλάδας, αρκετά Ιταλικά κρασιά όπως τα Chianti (Sangiovese δηλαδή) ή η Barbera έχουν τα χαρακτηριστικά που αναζητάμε και αν θέλετε, λέμε το πιάτο Bolognese. Επιλέξτε ένα Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir ή ένα Καλιφορνέζικο Zinfandel αν θέλετε κάτι ‘νεοκοσμήτικο’.

Και συγκεκριμένες προτάσεις:

– Νεμέα Μπαραφάκα

– Αγιωργίτικο της Γαίας

– Λημνιώνα Ζαφειράκη

– Μούχταρο, Κτήμα Μουσών

– Chianti Classico Riserva, Antinori

– Barbera d’ Alba, Pio Cesare

– Pinot Noir Greywacke

– Zinfandel, Artezin