5 αγαπημένα ερυθρά κρασιά!

Με αφορμή την κουβέντα που γίνεται για το Beaujolais Nouveau αυτή την εβδομάδα, βρήκαμε ευκαιρία για να προτείνουμε 5 αγαπημένα ερυθρά κρασιά από τον Ελληνικό αμπελώνα. Είναι οι προτάσεις που υποσχεθήκαμε για αυτούς που δεν τους αρέσει το Beaujolais Nouveau ή δεν το πίνουν από άποψη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κρασιά που έχουν κάτι κοινό με το Beaujolais ή ότι κάνουμε κάποια σύγκριση. Το Beaujolais θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα μόνο. Μετά θα το ξεχάσουμε! Αυτά τα 5 κρασιά, και εκατοντάδες ακόμα ‘σοβαρά’ Ελληνικά κρασιά θα μας απασχολήσουν όλο τον χειμώνα…και την άνοιξη.. και το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα.

Nostos Mourvedre 2013, Μανουσάκης
Ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής, από μία Ισπανική ποικιλία (Monastrell) που ‘διαπρέπει’ στην Νότια Γαλλία. Στο οινοποιείο Μανουσάκη έχουν αποδείξει ότι μπορεί να δώσει μεγάλα κρασιά και στην Κρήτη! Η μονοποικιλιακή έκφραση, είναι πικάντικη αλλά και με μπόλικο μαύρο φρούτο, στιβαρή με αισθητές τανίνες αλλά και ισορροπία, με γεύσεις σοκολάτας και γλυκόριζας να μένουν στην επίγευση που διαρκεί για πολύ ώρα. Θέλει την πρωτεΐνη μιας σπαλομπριζόλας ή μιας πικάνιας.

S – Syrah & Αγιωργίτικο 2014, Γαία
Το Αγιωργίτικο μας αρέσει! Το Syrah μας αρέσει! Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, με την υπογραφή της Γαίας, μας αρέσει διπλά! Γενναιόδωρο κρασί που εστιάζει στο φρούτο και τον πικάντικο χαρακτήρα με πολλά κύματα φρεσκάδας. Στο στόμα είναι πλούσιο με αισθητές αλλά απολαυστικές τανίνες και σοκολατένια επίγευση. Θα το συνδυάσουμε με μπιφτεκάκια ψητά ή λουκάνικα.

Ταώς 2010, Παρπαρούσης
Από τις πρώτες ξηρές Μαυροδάφνες που κυκλοφόρησαν και ‘έδειξαν’ το δρόμο για να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές της ποικιλίας. Από τα πιο ρουστίκ και πιο πολύπλοκα κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Τα αρώματα βοτάνων όπως η δάφνη ακολουθούνται από ώριμα φρούτα, μπαχάρια και νότες δέρματος και γης. Η οξύτητα του είναι ζωηρή, οι τανίνες του καλοδουλεμένες και η επίγευση του μακρά. Βάλτε του δίπλα ένα μπαχαρένιο γιουβέτσι ή ένα σιγομαγειρεμένο κυνήγι.

Ναουσαία 2009, Κτήμα Φουντή
Να μιλήσουμε για το Ξινόμαυρο και τις δυνατότητες του είναι περιττό! Να μιλήσουμε για μία από τις πιο value for money Νάουσες (περίπου 11,0 €) επιβάλλεται! Με 7 χρόνια στην πλάτη του το κρασί έχει αναπτύξει σύνθετο και ώριμο χαρακτήρα, με αρώματα που θυμίζουν φρούτα, γλυκά μπαχαρικά και λιαστές ντομάτες, τανίνες που έχουν μαλακώσει και αισθητή οξύτητα που του δίνει ακόμα περισσότερα χρόνια ζωής. Δοκιμάστε το με ένα αρνάκι κλέφτικο ή με σουτζουκάκια.

Klima Klima Organic Cabernet 2013, Τσάνταλης
Ένα βιολογικό Cabernet Sauvignon από την Χαλκιδική γεμάτο με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, μέντας αλλά και διακριτική παρουσία της βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο και γεμάτο φρεσκάδα, με αρκετές αλλά βελούδινες τανίνες και τις γεύσεις των μαύρων φρούτων να ξεχωρίζουν. Αν σας αρέσει η ποικιλία, αυτή είναι μία απολαυστική Ελληνική έκφραση, που μας θυμίζει περισσότερο τα Cabernet του Νέου Κόσμου. Αν δεν σας αρέσει, δοκιμάστε αυτό το κρασί και ίσως αναθεωρήσετε! Το φανταζόμαστε δίπλα σε ένα ζουμερό burger ή μία ποικιλία με αλλαντικά.