6 γλυκά κρασιά που ξεχωρίσαμε στο Οίνοραμα!

Τα γλυκά κρασιά είχαν σημαντική παρουσία στο Οινόραμα και μετρήσαμε περίπου 80 διαφορετικές ετικέτες, οι περισσότερες από τον Ελληνικό αμπελώνα. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενο, τα γλυκά κρασιά που κέρδισαν την προτίμηση μας, δεν χώρεσαν στις προηγούμενες 13 επιλογές, όποτε να τα εδώ μόνα τους! 6 στο σύνολο, 5 Ελληνικά και 1 από τον διεθνή αμπελώνα! Και πάλι να γράψουμε ότι δεν δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά που υπήρχαν στην έκθεση!

Μαυροδάφνη Πατρών Premium
Η εικόνα που είχαμε έως τώρα για τον συνεταιρισμό της Πάτρας δεν ήταν η καλύτερη! Ο οινολόγος Χρήστος Γκίκας όμως, του έδωσε μία άλλη προοπτική με εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας των κρασιών και πολύ όμορφες και μοντέρνες συσκευασίες να τα υποστηρίζουν. Από αυτά ξεχώρισαν οι δύο Μαυροδάφνες (100% Μαυροδάφνη), η 10χρόνη Innamorata και η πιο φρέσκια premium, στην οποία και θα σταθούμε. Με στυλ που είναι πολύ κοντά στα tawny port, εμφανίζει ώριμα αρώματα που θυμίζουν αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ και καραμέλα, πλούσιο σώμα και γλυκύτητα που υποστηρίζεται από την οξύτητα.

οινόραμα 2017Ήλιος 2005, Δουλουφάκης
Με πάνω από 10 χρόνια στην πλάτη του, το Λιάτικο αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι μπορεί να δώσει σπουδαία γλυκά ερυθρά κρασιά! Ο Νίκος Δουλουφάκης έχει δημιουργήσει ένα κρασί που στο στόμα είναι πολύ πολύ νόστιμο με υψηλή οξύτητα που ‘ξεπλένει’ την γλύκα και αρώματα και γεύσεις γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων δαμάσκηνων, γλυκών του κουταλιού, καραμέλας, βανίλιας και καφέ.

Ερυθρός Γλυκύς NV, Ιερά Μονή Τοπλού
Ακόμα ένα γλυκό κρασί από την Κρήτη και πάλι από την ποικιλία Λιάτικο, αυτή την φορά όμως από την Σητεία. Απολαυστικά αρώματα δαμάσκηνου, βύσσινου, μελιού, κακάου, σύκου και καφέ, με αρμονία στο στόμα λόγω της υψηλής οξύτητας που δροσίζει και καλή σχέση τιμής ποιότητας (12 € περίπου).

Αρεθούσα 2015, Ολυμπία Γή
Το Κτήμα Ολυμπία Γη είναι ένα σχετικά νέο οινοποιείο που βρίσκεται μόλις 2χλμ μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Εδώ βρήκαμε ένα νόστιμο και φρέσκο λευκό γλυκό κρασί που παράγεται από υπερώριμα σταφύλια Ασύρτικου. Τα αρώματα του που θυμίζουν πυρηνόκαρπα φρούτα λουλούδια και μέλι είναι πολύ ζωηρά ενώ στο στόμα είναι ισορροπημένο με γεύσεις εσπεριδοειδών να κάνουν την εμφάνιση τους και να διαρκούν για πολύ ώρα.

Vinsanto 12 ετών, Κτήμα Αργυρού
Μπορεί τα εύσημα συνήθως να παίρνει το Vinsanto 20 ετών αλλά και αυτό εδώ, που δεν έχει λίγα χρόνια στην πλάτη του, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αντάξιο της φήμης του οινοποιείου. Σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, ξηροί καρποί, μόκα, πικρή σοκολάτα αλλά και μία ανεπαίσθητη και πολύ καλά ενσωματωμένη πτητική οξύτητα, δημιουργούν ένα σύνθετο γλυκό κρασί, με υψηλή οξύτητα που απαλύνει την γλύκα και αφήνει μία ατελείωτη ξηροκαρπάτη επίγευση.

Riesling Beerenauslese 2013, Dr Loosen
Τα κρασιά από τον διεθνή αμπελώνα, σε σχέση με τα Ελληνικά δεν ήταν πολλά! Αν και εστιάσαμε στον Ελληνικό αμπελώνα, στο stand της εισαγωγικής εταιρείας Nostos Wines βρήκαμε πολλά Riesling να δοκιμάσουμε και δεν χάσαμε την ευκαιρία! Ο Σάκης Παπαδόπουλος που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, εισάγει έναν από τους καλύτερους παραγωγούς της Γερμανίας και κάποια από τα καλύτερα Riesling του πλανήτη! Το Riesling Beerenauslese αν και η τιμή της φιάλης των 350ml είναι περίπου στα 45 €, είναι ένα value for money κρασί που βγάζει όλο το μεγαλείο των βοτρυταρισμένων Γερμανικών Riesling! Πολύ νεαρό ακόμα με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, ανανά και λουλουδιών σε συνδυασμό με μέλι, βοτρύτη και ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με υψηλή οξύτητα και απολαυστικότατη γλυκύτητα.