Drink Pink @ 7 κρασιά που ξεχωρίσαμε!

drink pink

Η πρώτη έκθεση-γευσιγνωσία μόνο με ροζέ κρασιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 12 Ιουνίου στο Hilton και πραγματικά μας εντυπωσίασε! Την διοργάνωσε η ‘συνήθης ύποπτη’ Vinetum. Όταν πληροφορηθήκαμε για μια έκθεση με κρασιά στα μέσα του Ιούνη απορήσαμε, σκεπτόμενοι πως δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την παραλία και να πάμε να δοκιμάσουμε ροζέ κρασιά στο κέντρο της Αθήνας. Τελικά με καλή θέληση και τα μικρόβια της δοκιμής και της περιέργειας.. συνδυάσαμε και τα δύο! Το πρωί στην παραλία, το απόγευμα στα ροζέ αν και κάποιοι επέλεξαν το ανάποδο.

ροζέ κρασιά drink pinkΒρήκαμε την ιδέα πρωτότυπη και έξυπνη και απολαύσαμε τα ροζέ κρασιά σε μια εποχή που αυξάνεται η κατανάλωση τους! Το στήσιμο της έκθεσης απλό…ο καθένας έπαιρνε το ποτήρι και δοκίμαζε μόνος του τα κρασιά! Η πληροφόρηση βέβαια δεν έλειπε και έτσι δίπλα σε κάθε κρασί υπήρχαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι των παραγωγών βρίσκονταν διακριτικά στον χώρο έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση. Τα κρασιά ήταν κατηγοριοποιημένα ανάλογα με το στιλ τους: ελαφριά με έντονη οξύτητα, γεμάτα, ξηρά φρουτώδη, ελαφρώς γλυκά, ημίγλυκα, ημιαφρώδη και αφρώδη. Ευχάριστη εντύπωση μας έκανε και το ειδικό  περιοδικό που είχε εκδοθεί με όλα τα κρασιά που συμμετείχαν, με πρωτότυπες, ουσιαστικές και “απλές” περιγραφές, αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής και τις ποικιλίες! Το να μπορέσει κάποιος να κάνει 104 διαφορετικές περιγραφές για ίδιο ´χρώμα´ κρασιού χωρίς να επαναλαμβάνεται ή να γίνεται μονότονος είναι μεγάλη επιτυχία!

Πριν αναφερθούμε στα 7 κρασιά που ξεχωρίσαμε, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας δυο συμπεράσματα που βγάλαμε. Το ένα έχει να κάνει με το χρώμα τον κρασιών που έχει ´ανοίξει´, με πιο απαλά χρώματα, κοντά σε αυτό που λέμε ‘Προβηγκίας’ σχεδόν σε όλα τα νέα κρασιά. Το δεύτερο αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Αρκετά ημίξηρα ή ημίγλυκα κρασιά αλλά και πολλά από ξηρά που περιείχαν ελάχιστα αζύμωτα ώστε να αφήνουν μία ανεπαίσθητη γλυκύτητα. Κάτι που μάλλον αρέσει στο κοινό!

Τα ροζέ που μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις:
ροζέ μωραίτη think pink parosΜωραΐτης ροζέ 2015
Αιγαιοπελαγίτικο κρασί με άποψη, από το σπάνιο Αηδάνι Μαύρο. Κομψό, δροσερό, μετρίου σώματος, γεμάτο με αρώματα καλοκαιρινών φρούτων σε φόντο γλυκών του κουταλιού.
.
Βιβλία Xώρα ροζέ 2015
Κλασική αξία από 100% Syrah! Με το χρώμα να παραμένει σκούρο, τα αρώματα διάχυτα (και φρούτα, και άνθη, και μπαχαρικά) και το πλούσιο σώμα είναι σίγουρα η ασφαλής επιλογή για πιάτα που ενώ οι κανόνες λένε ότι συνδυάζονται με κόκκινα, εσείς λιγουρεύεστε ροζέ!
.
άδολη γης ροζέ αντωνόπουλοςΆδολη γης ροζέ 2015, Αμπελώνες Αντωνόπουλου
Το Syrah και το Cabernet Sauvignon σε ένα ‘ροζέ’ συνδυασμό που μας άρεσε! Απολαυστικό κρασί με την ανεπαίσθητη  γλυκύτητα (που λέγαμε παραπάνω) να ισορροπείται από την οξύτητα και να δημιουργούν ένα παιχνιδιάρικο κρασί με μία μακρά φρουτένια επίγευση.
.
Κτήμα Βογιατζή ροζέ 2015
Εδώ το Μοσχόμαυρο χαρίζει τον αρωματικό του χαρακτήρα στο Ξινόμαυρο, οδηγώντας σε ένα ζωηρό και ελκυστικό ροζέ κρασί. Και εδώ έχουμε μια απαλή γλυκύτητα, ελάχιστες τανίνες και τριανταφυλλένια αρώματα.
.
Rock Angel 2014, Caves d’ Esclans
Αν θέλετε να καταλάβετε ποιο είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της ‘Προβηγκίας’ δείτε αυτό το κρασί! Αυθεντικό κρασί από αυτή την φημισμένη περιοχή και ίσως ένα από τα καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου. Πολύπλοκα αρώματα σκούρων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτών, όγκος και φρεσκάδα στο στόμα και επίγευση που διαρκεί και διαρκεί και…διαρκεί.
.
bee παλυβού drink pinkBee 2015, Κτήμα Παλυβού
Το Αγιωργίτικο ‘αλλιώς’! Μια ανάλαφρη πρόταση για όσους τους αρέσουν και οι φυσαλίδες και η ζαχαρίτσα. Μαζί με τα έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών μπορεί άνετα να είναι ο σύνοδος για όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, ακόμα και στην παραλία!
.
κοκκινο φιλί συμεωνίδης ημίγλυκοΚόκκινο φιλί 2015, Συμεωνίδης
Από ένα εντελώς ασυνήθιστο συνδυασμό του Μοσχάτου Αλεξανδρείας και του Merlot ένα ροζέ ημίγλυκο κρασί ιδανικό για να συνοδεύσει ελαφριά γλυκά. Εδώ ‘αντιγράφουμε’ μέρος της περιγραφής που βρήκαμε στο περιοδικό και μας καλύπτει απόλυτα: Στην μύτη παρελαύνουν κόκκινα φρούτα, όπως ώριμες φράουλες, φρέσκες, ή σε μαρμελάδα, ρόδι και κεράσια, προετοιμάζοντας τα χείλι να δεχτούν το κόκκινο φιλί της γεύσης από το ημίγλυκο και ελαφρύ σε αλκοόλ αυτό κρασί. 

Τα ροζέ είναι σίγουρα μόδα! Και οι παραγωγοί ακολουθούν. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσει και δεύτερο κείμενο για καινούρια ροζέ κρασιά που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2015 και μας άρεσαν αλλά δεν τα βάλαμε σε αυτή την λίστα.

Έχουμε ευχάριστα νέα για όσους δεν μπόρεσαν να πάνε στην έκθεση! Θα επαναληφθεί στον Πύργο Πετρέζα την Παρασκευή 1η Ιουλίου (6 – 9 το απόγευμα).