BOURGEOIS…ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ!

Δεν θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ το 2004 που επισκέφτηκα το οινοποιείο (στην περιοχή Chavignol) του Henri Bourgeois, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής στο Sancerre με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα VINTAGE, ότι μετά από 10 χρόνια θα ξαναδοκίμαζα τα εκπληκτικά κρασιά του οίκου σε μια εξαιρετικά οργανωμένη κάθετη γευστική δοκιμή*, 2 μοναδικών κρασιών (Jadis και Etienne Henri), από τον  Jean-Marie Bourgeois και την εταιρεία Oenocosmos που εισάγει τα συγκεκριμένα κρασιά και φυσικά οργάνωσε την εκδήλωση.

Η οικογένεια “Henri Bourgeois” ασχολείται με την παραγωγή κρασιών εδώ και 10 γενιές. Στους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 72 εκταρίων που βρίσκονται στις περιοχές Sancerre και Pouilly Fume (Val de Loire, France) καλλιεργείται κυρίως η λευκή ποικιλία Sauvignon Βlanc. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι η διαφορετική σύσταση του εδάφους η οποία επηρεάζει και δίνει τον χαρακτήρα στο παραγόμενο κρασί.

 

Η κάθετη γευστική δοκιμή αφορoύσε 2 λευκά κρασιά του οίκου, το Jadis και το Etienne Henri, των οποίων η διαφορά εστιάζεται στο διαφορετικό terroir όπου καλλιεργείται το σταφύλι Sauvignon Blanc, ενώ οι διαφορές στην οινοποίηση είναι πολύ μικρές.

Jadis

sancerre soil wt

Το Jadis, προέρχεται από αμπελοτόπια σε πολύ απότομες πλαγιές όπου το έδαφος είναι πηλώδες και περιέχει υπολείμματα από όστρακα.

Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε βαρέλια 3,4,5 ετών και συνολικά το κρασί παλαιώνει για 11-12 μήνες. Εμφιαλώνεται χωρίς κολλάρισμα και φιλτράρισμα αφού η διαύγαση  γίνεται με φυσικό τρόπο. Η ημερομηνία της εμφιάλωσης ορίζεται βάσει του σεληνιακού κύκλου και το κρασί απολαμβάνεται μετά το πρώτο Πάσχα του.

Ακολουθεί αναλυτικά η γευσιγνωσία των κρασιών:

Jadis 2012

Μια κανονική/τυπική χρονιά, λίγο δροσερή και με επαρκείς βροχοπτώσεις.

Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με έντονο, κυρίως φρουτώδες άρωμα, λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου αλλά και φυτική παρουσία σπαραγγιού που ολοκληρώνεται με την εμφάνιση λευκού λουλουδιού. Μέτριο σώμα, με υψηλή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση.

Jadis 2010

Μεγάλη κλασσική χρονιά, με εκπληκτικό καιρό μετά τον Ιούλιο και αργή ωρίμανση.

Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με πολύπλοκο άρωμα εξωτικών φρούτων, ροδάκινου, γκρέιπφρουτ που συνδυάζεται με μια διακριτική φυτικότητα. Στο στόμα είναι γεμάτο με υψηλή οξύτητα, κρεμώδης αίσθηση και ελαφριές νότες ιωδίου.

Jadis 2009

Μια χρονιά με αρκετή ηλιοφάνεια και δυο φορές χαλάζι (Μάιο και Ιούνιο), με καλή ωρίμανση και μικρή παραγωγή.

Κιτρινωπό χρώμα με χρυσαφί ιριδισμούς, εντυπωσιακό άρωμα ώριμου ροδάκινου και βερίκοκου, φυτικά στοιχεία και έντονη ορυκτότητα. Έχει πλούσιο στόμα, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστική επίγευση.

Jadis 2008

Ξεκίνησε να είναι μια ζεστή χρονιά που όμως εξελίχθηκε σε ψυχρή, με μακρά ωρίμανση και καλή ισορροπία.

Μέτρια χρυσαφί χρώμα. Σύνθετο άρωμα ώριμων φρούτων, σπαραγγιού, σιρόπι από γλυκό του κουταλιού κυδώνι και μεταλλικότητα. Πλούσιο στόμα, με έντονη οξύτητα και μακρά επίγευση πράσινου μήλου.

Jadis 2005

Μια καλή χρονιά με φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες.

Χρυσαφί χρώμα, με ελαφρώς εξελιγμένο άρωμα υπερώριμων φρούτων και διακριτική φυτικότητα. Ευχάριστο και ισορροπημένο στο στόμα με.

Τα συμπεράσματα μας

Το Jadis 2010 είναι σαφώς πιο πολύπλοκο από το 2012. Το Jadis 2008 είναι ένα εξαιρετικό κρασί και μάλιστα πιο φρέσκο από του 2009. Το 2005 και το 2003 πιείτε τα άμεσα ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να παλαιώσουν μερικά χρονάκια ακόμη.

Etienne Henri

sillex sancerre

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για το Etienne Henri καλλιεργούνται σε έδαφος με πυρίτιο και άργιλο.

Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε βαρέλια (1/3 καινούρια, 1/3 πρώτης χρήσης, 1/3 δεύτερης χρήσης) και συνολικά το κρασί ωριμάζει με τις λεπτές λάσπες για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Jean-Marie Bourgeois το  Etienne Henri είναι κρασί φαγητού και ταιριάζει ιδανικά με πουλερικά.

Etienne Henri 2011

Μια χρονιά με πολύ καλή εξέλιξη της ωρίμασης.

Βαθύ κιτρινοπράσινο χρώμα, έντονο φρουτώδες άρωμα εσπεριδοειδών, βερίκοκου, μάνγκο, νότες φυτικές και βανίλια. Γεμάτο σώμα, με ωραία οξύτητα και μια γλυκιά αίσθηση που καταλήγει σε μια ευχάριστη επίγευση.

Etienne Henri 2010

Μεγάλη κλασσική χρονιά, με εκπληκτικό καιρό μετά τον Ιούλιο και αργή ωρίμανση που εκφράζεται με μια εξαιρετική τυπικότητα.

Ελαφρύ κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμων λευκών φρούτων, νότες φυτικότητας, μεταλλικότητας και μπαχαρικών. Πολύπλοκο στο στόμα με πολύ καλά ενσωματωμένα τα αρώματα από το βαρέλι και ευδιάκριτο λευκό πιπέρι που χαρακτηρίζει την πικάντικη επίγευση του.

Etienne Henri 2009

Μια σχετικά ζεστή χρονιά.

Ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Μέτριας έντασης άρωμα, με αρκετή όμως πολυπλοκότητα, εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και μπαχαρικών. Νότες φυτικές και τσακμακόπετρας συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα. Γεμάτο σώμα, ισορροπημένο και απολαυστική επίγευση

Etienne Henri 2003

Μια γενναιόδωρη χρονιά όπου ο τρύγος πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς!

Ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Φρουτώδες κυρίως άρωμα, περγαμόντου, με νότες γλυκών μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και απαλή επίγευση.

Etienne Henri 2002

Οι πολύ καλές κλιματικές συνθήκες της χρονιάς, έδωσαν στα κρασιά τον αρωματικό χαρακτήρα, τη δομή και τη δυνατότητα μεγάλης παλαίωσης.

Ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Εντυπωσιακό άρωμα τροπικών φρούτων, με κυρίαρχο το μάνγκο, σπαραγγιού, ξηρών καρπών και ορυκτές νότες. Πλούσιο σώμα με υψηλή οξύτητα και κομψή επίγευση.

Τα συμπεράσματα μας

Σε όλες τις χρονιές είναι ευδιάκριτη η σταθερότητα, η κομψότητα καθώς και η τυπικότητα που έχουν αρωματικά και γευστικά λόγω του ξεχωριστού terroir.

Το Etienne Henri του 2009 είναι φρουτώδες και ιδιαίτερο και μάλιστα με περισσότερη φρεσκάδα από τα αντίστοιχα του 2010 και του 2011. To 2003 το προτείνουμε για άμεση κατανάλωση ενώ το 2002 είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό κρασί και παρά την ηλικία του διατηρεί τη φρεσκάδα του.

*κάθετη γευστική δοκιμή είναι η δοκιμή κρασιών της ίδιας ετικέτας σε διαφορετικές χρονιές.